latinica  ћирилица
01/03/2021 |  13:08 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

Ћорић: Захваљујући реструктурисању, Жељезнице немају дуговања (ВИДЕО)

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић истиче да предузеће "Жељезнице Републике Српске", захваљујући процесу реструктурисања, данас не дугује ником ништа.
Жељезнице Републике Српске - Ћорић - Фото: СРНА
Жељезнице Републике Српске - ЋорићФото: СРНА

- Рјешење је донесено. Ми ћемо обавезе пребацити у капитал. Биће измирени и они повјериоци који у наредном периоду буду захтијевали исплате по том основу - изјавио је Ћорић новинарима у Добоју након данашњег састанка са руководством "Жељезнице Републике Српске".

Он наводи да су "Жељезнице" прва компанија у Републици Српској са оваквим видом реструктурисања, за које каже да је било неопходно и које се одвија добром динамиком.

- За све нас је то нови изазов са којим се суочавамо, али смо дефинисали и динамику и стратегију и за све што долази имаћемо праве одговоре и најбоља рјешења - каже Ћорић и истиче да је ријеч о предузећу стратешки важном за Српску.

Он подсјећа на недавно одржана два састанка са представницима Свјетске банке на којима је уочен застој у спровођењу треће компоненте, односно организационог реструктурисања.

- `Жељезнице` су урадиле дио посла који је до њих. Чекамо да се консултанти одреде да ли је то најбољи модел за будуће дефинисање организације унутар `Жељезница Републике Српске`. У складу са тим, `Жељезнице` ће добити подршку ресорног министарства и Владе Републике Српске. Наш је циљ да дођемо до три предузећа јер је то став управе `Жељезница`, синдиката и свих који данас функционишу у овом систему - наглашава Ћорић.

Он истиче да је ријеч о моделу по узору на Словенију који треба да буде одржив, да задржи довољан број радника, те обезбиједи респектабилно и профитабилно пословање.

Ћорић каже да ће управа "Жељезница" морати да дефинише тачна радна мјеста у три нова предузећа, са адекватним начином збрињавања вишка радника.

Он наводи да га је руководство "Жељезница" информисало да је током прошле године евидентиран пад одређених прихода у околностима пандемије вируса корона, те да се у овој години очекују бољи резултати.

Вршилац дужности генералног директора "Жељезница Републике Срске" Жељко Радић подсјећа да, према споразуму са Свјетском банком, ова компанија има три компоненте реструктурисања - власничко, радна снага и организационо.

Он је подсјетио да ће, према одлуци Владе Српске усвојене у децембру прошле године, "Жељезнице" бити организоване као холдинг са одређеним бројем зависних предузећа.

- Кровно је холдинг, а нижа организациона предузећа била би инфрасруктура, превоз путника и карго - рекао је Радић и појаснио да би се на нивоу холдинга одређивали основни параметри, а свако зависно предузеће имало би засебне планове и билансе.

Он каже да је планом зацртано да се сви процеси реструктурисања заврше у овој години.

Радић наводи да је тренутно у "Жељезницама" запослено 2.170 радника, односно прекомјерна 72 радника од циљних 2.098, те додао да у овој години треба да буде пензионисано 90 радника.

Он је указао на проблем вишка одређеног броја админстративних радника, као и на потребу законског збрињавања радника са смањеном радном способношћу.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 22. фебруара 2018. године одлуку о прихватању задужења Српске од 51,3 милиона евра код Свјетске банке за пројекат реструктурисања "Жељезница Републике Српске" с циљем унапређења оперативне ефикасности и финансијске одрживости.