latinica  ћирилица
01/03/2021 |  14:31 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Тривић-Додиг: Позориште заслужује снажнију институционалну подршку

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор Народног позоришта Српске Маја Додиг сагласиле су се да национални театар на основу остварених резултата заслужује још већу и снажнију подршку ресорног министарства.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Тривићева је рекла да је на састанку разговарано о плановима за наредни период у овој установи културе, са посебним акцентом на међународну сарадњу, која је посебно значајна да би умјетници били видљиви ван граница Српске.

- Обиљежавање 90 година успјешног рада ове установе културе, која је најстарија на овом подручју, довољно говори о томе какви су кадрови прошли кроз њу и колико је појединаца и ансамбала обиљежило историјски период њеног функционисања - рекла је Тривићева.

Она је рекла да ће са представницима установа културе у Српској у наредном периоду разговарати о томе на шта треба обратити пажњу, како би се унаприједио рад тих установа.

Министарство ће, навела је она, у наредном периоду размотрити приједлоге установа културе из Српске о пројектима за које су им потребна средства.

Додигова је изразила задовољство јер су добри резултати остварени и у периоду кризе изазване пандемијом вируса корона, јер је једно од ријетких театара у региону које је извршило своју улогу у таквој ситуацији.

- Још у мају прошле године смо наставили са радом, прилагођавајући се условима и датим мјерама, те смо без обзира на све те изазове прошле године у ову кућу донијели још девет награда и признања - рекла је Додигова новинарима, након састанка са Тривићевом.

Она је изразила задовољство јер су на састанку отворена многа питања, која ће допринијети да се подршка и сарадња националног театра и ресорног министарства у наредном периоду унаприједи.

Када је ријеч о издвајањима за културу из републичког буџета, Додигова је рекла да је та средства потребно повећавати у складу са могућностима.

- Умјетност има значајну улогу за друштво, па тако и за Републику. Својим креативним потенцијалом можемо некада надомјестити недостатак средставa - рекла је Додигова.