latinica  ћирилица
01/03/2021 |  15:16 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

У Србији у јануару 75 одсто мање страних туриста

У Србији је у јануару боравило 26.677 страних туриста, што је за 75 одсто мање од истог мјесеца лани, док је домаћих туриста било 104.909, односно за осам одсто мање него на почетку 2020. године, саопштено је данас из Туристичке организације Србије.
Проведи одмор у Србији - Копаоник - Фото: ТАНЈУГ
Проведи одмор у Србији - КопаоникФото: ТАНЈУГ

Страних туриста је, традиционално, највише било у Београду, али је видљив знатан пад од 65 одсто када је ријеч о броју остварених ноћења у односу на јануар 2020. године.

Осим пријестонице, страни туристи су у највећој мјери боравили на Копаонику и Златибору, те у Новом Саду, Суботици и Врњачкој Бањи.

Од страних туриста највише ноћења остварили су туристи из Кине, али их је 33 одсто мање него на почетку 2020. године.

Слиједе туристи из Турске, Русије и БиХ.

Домаћи туристи највише су боравили у планинским мјестима, у којима је остварено 61 одсто од укупног броја ноћења, док је бањским мјестима припало 17 одсто од укупног броја ноћења домаћих туриста.

Осим тога, планинска мјеста биљеже за 16 одсто више туриста у односу на почетак 2020. године.

Домаћи туристи највише су боравили на Копаонику, затим на Златибору, а слиједе Београд, Врњачка Бања, Дивчибаре, Стара планина, Сокобања и Тара.

Сокобања је дестинација у Србији са највећим порастом броја ноћења домаћих туриста, са остварених чак 33 одсто више ноћења од истог лањског периода, а слиједе Копаоник, Златибор и Стара планина.