latinica  ћирилица
01/03/2021 |  15:23 | Аутор: СРНА

Петковић: Српску не може укинути ни Комшић ни било ко други

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић изјавио је за Срну да Републику Српску не може укинути ни Жељко Комшић ни било ко други будући да је субјективитет и правни поредак Републике Српске признат Дејтонским мировним споразумом.
Милан Петковић - Фото: РТРС
Милан ПетковићФото: РТРС

Реагујући на позиве члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића упућене међународној заједници с циљем наметања закона о негирању геноцида, али и закона о посебном статусу Сребренице, Петковић је навео да Комшић жели наметнути колективну одговорност српском народу за злочине почињене у Сребреници.

- Комшић жели да Србе означи геноцидним, али и све њене институције, те Републику Српску, што је потпуно погрешно. Онај ко позива на наметање неких законских рјешења у једној демократској земљи сигурно не жели добро тој земљи - рекао је Петковић.

Према његовим ријечима, зна се шта је то парламентарна процедура и на који начин се могу упутити одређена законска рјешења.

- Закони у БиХ ће бити онакви какав буде био став парламентарне већине било то у Републици Српској или у БиХ - истакао је Петковић.

Петковић је навео да није добро да у 2021. години било који политичар позива на такву врсту правног насиља у БиХ, јер то само може произвести негативне посљедице за БиХ, а самим тим и за све њене грађане.

Сигуран је, каже, да такви закони и такве одлуке никада неће бити донесени у БиХ.

Из Меморијалног центра Сребреница објавили су "налазе свог истраживачког пројекта" под називом Транскрипти геноцида, у којима су детаљи "расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године".

Комшић је тим поводом навео да су чланови Народне скупштине "били подршка геноциду и доносили законе и одлуке које су биле смјерница политикама и дјеловању тадашњим предводницима Српске Радовану Караџићу и Ратку Младићу".

Он је позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, као законом који ће омогућити посебан статус Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права, геноциду и ратним злочинима да обављају јавне функције.