latinica  ћирилица
01/03/2021 |  15:57 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Наредне године зграда Факултета физичког васпитања и спорта на Палама (ВИДЕО)

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да се нада да ће наредне године бити изграђена зграда Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, што ће допринијети локалној заједници, Универзитету у Источном Сарајеву, те цијелој регији.
Срђан Рајчевић на Палама - Фото: СРНА
Срђан Рајчевић на ПаламаФото: СРНА

Рајчевић је изразио наду да ће у овој години бити ријешене дозволе за изградњу објекта, након чега би се, по закључењу финансијског аранжмана од око 4,6 милиона КМ, колико је потребно за изградњу и опремање овог факултета, кренуло са радовима.

- Влада Републике Српске ће, у оквиру рјешавања инфраструктурних потреба Универзитета у Источном Сарајеву, да се посвети овом питању у овој години, тако да очекујем да ћемо већ наредне године имати изграђен објекат Факултета физичког васпитања и спорта - рекао је Рајчевић новинарима, након састанка са деканом овог факултета Бориславом Цицовићем.

Он је подсјетио да су прошле године, приликом посјете Ректорату Универзитета, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и он упознати о инфраструктурним потребама овог универзитета.

- Ради се о три пројекта, изградњи зграде Ректората и Музичке академије, односно њиховог трајног рјешавања смјештаја. Други пројекат се односи на студентски дом у Лукавици, који тренутно тече, а трећи на трајно рјешавање смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта - навео је Рајчевић.

Према његовим ријечима, Цицовић га је, у оквиру једне презентацију, упознао о цијелом пројекту изградње зграде Факултета.

- Декан је предвидио доста садржаја у оквиру Факултета - од полуолимпијског базена, који неће бити само за потребе овог факултета, већ свих грађана Пала, до теретане и многих других инфраструктурних садржаја - навео је Рајчевић.

Он је нагласио да таквим приступом Факултет физичког васпитања и спорта може да буде покретач развоја, не само у академском смислу.

- Сигурно је да ће са тим новим садржајем, у комбинацији са Олимпијским центром "Јахорина", допринијети бољој видљивости самих Пала и цијеле регије - нагласио је Рајчевић.

Цицовић је захвалио Рајчевићу за посјету и обилазак локације гдје би требало да буде смјештен објекат, те појаснио да дио који ће се радити, неће бити предвиђен само за студенте факултета, већ и за комерцијалну употребу.

- Ми смо се базирали и на спортску рекреацију и спортске садржаје, као економски дио. Овај пројекат је самоодржив - рекао је Цицовић.

Према његовим ријечима, зграда Факултета имаће око 2.000 метара квадратних, један дио ће бити у дворани "Пеки", а у дограђеном дијелу ће бити базен, садржаји дијагностичког центра корективне гимнастике, мање сале, теретана.

Цицовић је подсјетио да је тренутно овај факултет смјештен на више локација - у згради Економског и Правног факултета на Палама, док се за практичну наставу користи дворана "Пеки", те базен на Јахорини.

Он је навео да Факултет физичког васпитања и спорта на Палама тренутно похађа 400 студената, на пет студијских програма у оквиру три студијска циклуса.

Данашњем састанку присуствовали су и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник општине Пале Бошко Југовић, предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина, те представници Уније студената Републике Српске и Универзитета Источно Сарајево.