latinica  ћирилица
01/03/2021 |  16:03 ⇒ 16:23 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Стравичним конструкцијама Комшић намеће Србима колективну одговорност

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ сматра да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић жели да српском народу наметне колективну одговорност путем стравичних и лажних конструкција што није забиљежено у послијератној БиХ, а вјероватно и у свијету.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је навела да Комшић то чини тако што намеће колективну, непостојећу одговорност демократски изабраним представницима српског народа, односно парламенту Српске.

Реагујући на Комшићеву изјаву поводом "транскрипта" Меморијалног центра Сребреница у којој позива на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, Бурсаћева је рекла да одавно у политичком дискурсу БиХ није било радикалније изјаве.

- Усуђујући се да доведе у исту раван Народну скупштину Републке Српске чак са нацистима, креаторима и извршиоцима холокауста, Комшић не само да чини додатну штету односима у БиХ, него релативизује и умањује највеће злочине и злочинце 20. вијека што су припрадници нацистичког режима несумњиво били - рекла је Бурсаћева Срни.

Она је истакла да, с обзиром на чињеницу да изјава долази од другог бошњачког члана у Предсједништву БиХ истовремено и "златног љиљана", јасна је и политичка намјера оваквих активности која се може дефинисати као урушавање и деградација капацитета Републике Српске на све могуће начине, укључујући и искривљење чињеница о протеклом грађанском рату у БиХ.

- Имајући на уму истину о догађајима из протеклог грађанског рата, као и опредјељење српског народа и његових представника, Комшић и слични ће морати да отупе отровне оштрице, да одустану од својих намјера и прихвате реалност онакву каква јесте, уколико заиста желе да БиХ земља постоји и функционише - рекла је Бурсаћева.

Меморијални центар Сребреница објавио је налазе свог "истраживачког пројекта" о детаљима расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године.

Комшић је тим поводом позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, законом који ће омогућити посебан статус јединице локалне самоуправе Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Он очекује да међународна заједница наметне нека од поменутих рјешења.