latinica  ћирилица
01/03/2021 |  17:08 | Аутор: СРНА

Ћосић: Подршка Владе Српске за зграду Факултета физичког васпитања

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да неће изостати подршка Владе Републике Српске за потребе изградње објекта Факултета физичког васпитања и спорта на Палама заједно са базеном и пратећим садржајима.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

- У овој и идућој години заокружићемо са Владом озбиљан инвестициони циклус који се односи на изградњу објекта Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, заједно са базеном и свим пратећим садржајима. Правиће се и у Источном Сарајеву објекат зграде ректората и Музичке академије, те реконструкција студентског дома - рекао је Ћосић новинарима.

Он је истакао велику захвалност Влади Републике Српске која је издвојила огромна средства за инвестиције - изградњу инфраструктурних капацитета факултета и студентског смјештаја.

Након обиласка дворане "Пеки" са министром за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђаном Рајчевићем, Ћосић је навео да захвалност дугује Рајчевићу који је увијек на располагању, те се сви могу надати да ће половином ове године или у другој половини почети радови на изградњи објекта Факултета.

Он је додао да ће, када Универзитет у Источном Сарајеву буде обиљежавао 30 година постојања, имати ријешене све инфраструктурне претпоставке, те напоменуо како ће послије завршетка инвестиционих циклуса трајно ријешити питање смјештаја свих факултета на подручју града Источно Сарајево.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољство због тога што ће бити ријешен проблем смјештаја Факултета физичког васпитања и спорта, а његовом изградњом добиће много значајније од онога што улажу, јер ће у локалној заједници имати респектабилан факултет и објекат који ће имати садржаје и бити на услузи, не само студентима, већ и становиштву.

- Објекат ће имати и комерцијалну сврху. Захваљујући Влади у наредном периоду ћемо ријешити проблем изградње - нагласио је Југовић.

Он је додао да се изградња зграде факултета реализује у години рестрикције и штедње, али ће ипак бити ријешена у наредном периоду.

- Имамо коректан однос са деканом овог факултета Бориславом Цицовићем. Ми смо у претходном периоду рјешавали и њихов подстанарски статус и уступили земљиште да бисмо помогли у изради пројектне документације и ослободили факултет плаћање ренте накнаде за спољашње уређење - објаснио је Југовић.

Предсједник Уније студената Републике Српске Стефан Слијепчевић рекао је да ће изградња зграде овог факултета побољшати студентски стандард и захвалио Влади Српске која је још једном показала да води рачуна о студентима Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета у Бањалуци.

Он је навео да ће изградњом зграде Факултета и пројектом изградње студентских домова у Источном Сарајеву, зграде ректората и Музичке академије бити побољшана уписна политика на факултетима, а Универзитет у Источном Сарајеву добиће побољшану инфраструктуру која ће моћи да прати стандарде у региону.

Министар Рајчевић састао се данас са деканом Факултета физичког васпитања и спорта Бориславом Цицовићем са којим је разговарао о изградњи зграде овог факултета, а састанку су, поред Ћосића и Југовића, присуствовали предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина, те представници Уније студената Републике Српске и Универзитета Источно Сарајево.

Након састанка посјетили су Спортску дворану "Пеки" у којој ће се налазити Факултет за физичко васпитање и спорт.