latinica  ћирилица
01/03/2021 |  17:26 | Аутор: СРНА

Лазић: Комшић жели да прикрије праву истину о Сребреници

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић оцијенио је да члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић у својим изјавама о Сребреници жели да прикрије праву истину о ратним догађајима и српским жртвама у овом мјесту и око њега.
Вељко Лазић - Фото: СРНА
Вељко ЛазићФото: СРНА

Реагујући на позиве Комшића упућене међународној заједници с циљем наметања закона о негирању геноцида, али и закона о посебном статусу Сребренице, Лазић је рекао Срни да Комшић на овај начин по ко зна који пут вријеђа српски народ и српске жртве рата.

- У БиХ нема мира и суживота све док на јединствен начин не буду признате и третиране све жртве рата без обзира на њихову националну и вјерску припадност и док се не пронађу, ексхумирају и идентификују српске жртве рата - поручио је Лазић.

Меморијални центар Сребреница објавио је налазе свог "истраживачког пројекта" о детаљима расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године.

Комшић је тим поводом позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, законом који ће омогућити посебан статус јединице локалне самоуправе Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Он очекује да међународна заједница наметне нека од поменутих рјешења.