latinica  ћирилица
01/03/2021 |  18:42 | Аутор: СРНА

Бањац: БиХ је неодржива земља

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац сматра да међународна заједница треба да констатује да је БиХ неодржива државна заједница и да онда Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ постану самосталне државе.
Дарко Бањац (фото:атв) -
Дарко Бањац (фото:атв)

- Уколико члан Председништва БиХ Жељко Комшић жели интервенцију међународне заједнице, поручујем му да и ја то желим, али тако што ће међународна заједница констатовати да БиХ није функционална земља, те да би много боље функционисали као комшије и сарадници на питању економских односа - рекао је Бањац Срни.

Према његовим ријечима, Комшић очигледно неће да схвати да народи у БиХ треба да одлучују о својој судбини и никаква интервенција међународне заједнице неће довести до помирења, суживота или до развоја једне земље, државне заједнице БиХ.

- Само распиривање мржње, односно постављање ствари да су једни криви, а други нису, не укључујући објективност цијеле ситуације која се дешавала у одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године, говори о ситуацији да је БиХ неодржива земља - навео је Бањац.

Он сматра да је БиХ земља која је давно требала да престане да постоји, односно да таква никада и није могла бити формирана.

- Експериментални пројекат међународне заједнице сада је више него јасно промашен - истакао је Бањац.

Он каже и да му је жао што толика мржња постоји у бошњачком корпусу, а поготово код Комшића.

- Један сам од људи чији су чланови породице убијени у Сарајеву. Нека објасни то Комшић и онда ћемо моћи да причамо даље - нагласио је Бањац.

Он каже и да је сада више него јасно да бошњачки политичари и елита не желе мир у БиХ, не желе да дође до помирења, већ желе да распирују мржњу која већ деценијама постоји.

- Српски народ је уназад педесет-шездесет година пуно прошао, поготово у Другом свјетском рату, а Комшић се није удостојио да се, на примјер, поклони жртвама Јасеновца, што је веома занимљиво - навео је Бањац.

Меморијални центар Сребреница објавио је налазе свог "истраживачког пројекта" о детаљима расправа и одлука Скупштине српског народа у БиХ, потоње Народне скупштине Српске од 1991. до 1996. године.

Комшић је поводом тога позвао на окупљање и одређивање у вези са наметањем закона о забрани негирања геноцида у БиХ, законом који ће омогућити посебан статус јединице локалне самоуправе Сребреница и законским оквиром о, како је навео, лустрацији којим ће онемогућити онима који су учествовали у доношењу одлука о кршењу људских права и ратним злочинима да обављају јавне функције.

Он очекује да међународна заједница наметне нека од поменутих рјешења.