latinica  ћирилица
01/03/2021 |  19:33 ⇒ 02/03/2021 | 08:22 | Аутор: РТРС

Вишковић: Имамо план ко и када ће бити вакцинисан (ВИДЕО)

У Републици Српској постоји план за вакцинацију, који је усвојила Влада Српске и тачно знамо када ће ко бити вакцинисан, а по приоритетима, каже премијер Српске Радован Вишковић, гостујући у нашем Дневнику 2.
Радован Вишковић гост Дневника 2 - Фото: РТРС
Радован Вишковић гост Дневника 2Фото: РТРС

- Треба да завршимо вакцинацију наших здравствених радника, потом идемо у старачке домове. Приоритетне групе су и старије особе, поготово они који имају нека од удружених обољења - истакао је Вишковић.

Као што су и обећали, наводи да ће у једној од следећих група бити и медијски радници, цијенећи како каже да је и новинарски посао у ризичној групи.

Премијер Српске је подсјетио колико је до сада стигло вакцина у Српску.

- У првом контигенту добили смо 1.000 комплета за вакцинацију и ревакцинацију. Захваљујући помоћи предсједника Србије Александра Вучића, вакцинисано је око 2.600 наших здравствених радника у Србији. Данас смо добили 20.000 вакцина. У наредних 10-ак дана у Српску ће доћи и 20.000 доза ра ревакцинацију - рекао је Вишковић.

Гледајући наш број становника, наводи премијер, можемо бити задовољни, знајући да други ентитет у БиХ није добио ни једну дозу.

- Дакле , Српска испуњава своја обећања. Чак су и чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић признали да је Српска боље одреаговала у пандемији вируса корона. И набавка ових вакцина то доказује - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да без обзира на цијену, долазак вакцина није упитан у Републику Српску.

- То су значајна средства за буџет Републике Српске. Међутим, колико год коштало, нама је најважније здравље грађана Српске. Колико год је потребно новца, да би наши грађани имали доступне вакцине, ми ћемо га обезбједити - казао је Вишковић.

Истакао је да су око седам милиона КМ уплатили за "Ковакс" систем за 200.000 доза, потом за руске вакцине око 13,5 милиона КМ, те преко Компензационог фонда за пратећи материјал (шприце) обезбјеђено је око два милиона КМ.

- Српска има обећања ЕУ да би се и они могли појавити у БиХ са одређеним бројем вакцина, око 70.000 доза, али да се не ослањам превише на ту опцију. У завршној фази су и преговори са кинеским вакцинама, гдје је у оптицају 100.000 вакцина - каже Вишковић.