latinica  ћирилица
02/03/2021 |  08:49 ⇒ 08:53 | Аутор: СРНА

"Стимулативне казне терористима"

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да се у БиХ доносе стимулативне пресуде ратницима Исламске државе који су отишли из БиХ, па су се након слома те терористичке организације вратили кући.
Рат - Фото: AFP
РатФото: AFP

- Данас у БиХ има на стотине терориста повратника из Сирије. Један дио вехабија је осуђен на минималне казне од годину дана затвора и они су већ на слободи, гдје обучавају нове снаге. Занимљиво је да се нико не бави темом шта су ти терористи радили у Сирији и не траже се подаци о њиховом дјеловању од страних служби или сиријске војске - рекао је Галијашевић за Вечерње новости.

Он је додао да се да се због тих пропуста на стотине обучених терориста слободно шета по БиХ.

Галијашевић наводи да је процјена страних служби да је само у Сирији било око 500 држављана БиХ који су ратовали на страни Исламске државе.

- Њих стотине се вратило у БиХ - истакао је Галијашевић.

Члан Комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић каже да већ годинама уназад СДА и Сарајево вјешто минимизирају проблем тероризма који има БиХ.

- По цијелом свијету у терористичким акцијама имамо терористе из БиХ. О оружју из БиХ које се појављује у многим земљама у рукама терориста да не говоримо. Бошњаци држе читав безбједносни сектор БиХ и вјешто манипулишу међународном заједницом тврдећи да у БиХ нема терориста - нагласила је Мајкићева.

Хамза Лабиди недавно је пред Судом БиХ осуђен на годину дана затвора као повратник из Сирије, гдје је био терориста и члан Исламске државе.