latinica  ћирилица
02/03/2021 |  09:10 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

СЗО: Четвртина људи имаће оштећењен слух до 2050.

Близу 2,5 милијарди људи или свака четврта особа у свијету ће до 2050. године имати неки степен оштећења слуха, упозорила је Свјетска здравствена организација.
Лијечење глувоће терапијом - Фото: Screenshot
Лијечење глувоће терапијомФото: Screenshot

Најмање 700 милиона људи мораће да се подвргне лијечењу и да потражи помоћ у неком центру за рехабилитацију уколико не буде предузета акција, наводи СЗО у новом извјештају поводом 3. марта, Свјетског дана слуха.

У извјештају су описани кораци које треба предузети да би се спријечило или олакшало оштећење слуха, пренијела је агенција ДПА.

- Нелијечено оштећење слуха може да има разоран утицај на способност људи да комуницирају, уче или зарађују за живот - рекао је директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

СЗО процјењује да је 1,1 милијарда људи под ризиком од губитка слуха због изложености буци током рекреативних активности.

Код дјеце се близу 60 одсто губитка слуха може спријечити кроз имунизацију против малих богиња и менингитиса, унапређење породиљске и неонаталне бриге и прегледима ради утврђивања запаљења средњег уха.

Код одраслих се потенцијални губитак слуха може спријечити или ублажити контролом буке, слушањем на безбједној јачини и добром хигијеном уха.