latinica  ћирилица
02/03/2021 |  09:15 ⇒ 09:21 | Аутор: РТС

Кон: Ванредно стање нема алтернативу, иначе ћемо пући

Епидемиолог Предраг Кон каже да је медицински дио Кризног штаба предложио ванредно стање и затварање свега осим апотека, прехрамбених радњи и пумпа. Истиче да ванредно стање нема алтернативу "иначе ћемо пући к'о звечка".
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC) -
Предраг Кон (фото:Tanjug / SAVA RADOVANOVIC)

Предраг Кон је за РТС рекао да резултат једино може дати потпуно спречавање контаката.

- Овакве мјере које су биле преко викенда нису оно што је медицински дио Кризног штаба тражио, далеко оштрије смо тражили, да све буде затворено осим прехране, апотека и пумпи, да би се схватила ситуација, не само ради схватања већи ради тога да се прекине ланац трансмисије - наглашава Кон.

Истиче да ванредно стање нема алтернативу.

- Медицински дио Кризног штба не може ни на који начин другачије да предлаже, сву тежину одговорнсти мора да преузме читаво друштво, медицински дио јасно зна да је оваква мјера економски удар, али без обзира на то, то је мјера која штити животе, и то морамо отворено и јавно да кажемо. Приједлог је да мора да се забране незаштићени контакти иначе ћемо пукнути к'о звечка и тек тада ће бити јасно шта то значи кад пукне здравствени систем - рекао је епидемиолог.

Члан Кризног штаба каже да је више пута наглашавао да ће значај ванредног стања да се хвати тек у наредном периоду.

- Суштина је што читава Европа то није схватила на тај начин како је било неопходно, биће анализа, размјена мишљења, можда ће то личити на препуцавања, али то је неопходно, то преиспитивање, не ради историје него знања у будућности како се понашати у случним ситуацијама - наводи Кон.

Људи морају да схвате да ово није никаква игра, наглашава Кон.

- Постоји мали проценат људи који угрожава све остале и у таквој ситуацији се човјек осјећа фрустрирано јер ни инспекције које се сатиру на терену не могу то да постигну, не може сваки човјек да има свог полицајца, мора да има нешто у свијести. Ако се не разумије да је ово смртна болест... Вирус је свуда око нас, нико не разумије кад се каже да је вирус у циркулацији - наводи епидемиолог.