latinica  ћирилица
02/03/2021 |  11:22 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Свјетски портали о "Дари из Јасеновца": Болно остварење о заборављеним ужасима

Портал "Film reviews" /Филмски прегледи/ објавио је прави панегирик о филму "Дара из Јасеновца", оцјењујући га као болно, емотивно разарајуће, али дубоко потребно остварење.
Дара из Јасеновца (фото:YOUTUBE/101 STUDIOS / YOUTUBE) -
Дара из Јасеновца (фото:YOUTUBE/101 STUDIOS / YOUTUBE)

У фокусу текста је маестрална улога Биљане Чекић као младе Даре, која за неколико дана, суочена са нестанцима најближих, нагло одраста и сјајно парира у глуми својим неколико пута старијим колегама.

"Дара из Јасеновца" говори о заборављеним ужасима геноцида на Србима у Хрватској током Другог свјетског рата, наводи се у овом осврту.

У тексту је истакнута и улога Дариног оца, који је принуђен да закопава лешеве невиних људи и своје породице и који је разапет између жеље да и сам нестане и покушаја да се поново нађе са преживјелом дјецом.

И Дара и њен отац мало говоре у филму, али су свједоци многих ужаса у логору.

Овај портал даје филму "Дара из Јасеновца" максималну оцјену.

Портал "Визуелна алегорија" /Visual parables/ одбацује наводе да је филм антихрватски и истиче да, онима који су заинтересовани за посљедице Холокауста, "Дара из Јасеновца" говори о чињеницама које су заборављене.

Филм показује невјероватну бруталност у хрватском логору, уз мале акте помоћи и пријатељства који слабашно сјаје.

"Дара из Јасеновца" није антихрватски филм. Ако би га неко могао оптужити да је антикатолички - то и даље не умањује срамоту Католичке цркве /у Независној Држави Хрватској/ јер су неки њени чланови сарађивали са усташама и нацистима.

Портал сматра да су неке сцене бруталног насиља можда предуге, али то значајно не умањује квалитет филма, коме даје четири од пет звјездица.