latinica  ћирилица
02/03/2021 |  12:27 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Шеранић: Проток људи један од разлога повећаног броја заражених

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је забиљежен повећан број лица позитивних на вирус корона у цијелом региону, па тако и у Републици Српској, те да је, између осталог, разлог проток људи и миграције.
Ален Шеранић (Фото: Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Ален Шеранић (Фото: Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

- Проток људи доводи до ситуације да, уколико се не поштују епидемиолошке мјере, долази до већег ширења вируса корона - рекао је Шеранић у Бањалуци.

Он је напоменуо да се не може искључити и постојање других сојева вируса корона у Српској, БиХ и региону, што може бити узрок повећаног броја позитивних лица.

Шеранић је навео да се сљедеће седмице завршава едукација радника у Институту за јавно здравство Српске, које представници Свјетске здравствене организације обучавају за рад на апарату који открива нове сојеве вируса, чиме ће се моћи верификовати сојеви који су у овом циклусу заражавања присутни у Републици Српској.

- Познато је да су нови сојеви вируса много више заразнији, те не можемо искључити то као разлог за повећање броја позитивних лица - рекао је Шеранић.

Он је истакао да ће се процјењивати и анализирати епидемиолошке мјере које су тренутно на снази, те напоменуо да се оне не могу одједном укинути без обзира што се појавила вакцина.

- То је постепен пренос контроле епидемије, све до тренутка док не будемо били сигурни да број пацијената који долазе у болнице неће расти до те мјере да онемогуће редован рад здравствених установа - рекао је Шеранић.

Говорећи о вакцинама Спутник, које су јуче стигле у Републику Српску, Шеранић је навео да је њихова намјена да се са њима затвори вакцинација прве категорије становништва, а то су здравствени радници.

- Чим добијемо сертификат о контроли квалитета од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, вакцине ће бити упућене према здравственим установама у Српској - каже Шеранић.

Он је додао да ће након тога бити настављене активности у ресору социјалне заштите, што подразумијева вакцинисање лица која раде у старачким домовима, али и корисника тих домова.