latinica  ћирилица
02/03/2021 |  13:15 ⇒ 13:16 | Аутор: СРНА

Одбијена иницијатива за формирање министарства здравља на нивоу БиХ

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ није усвојио иницијативу делегата Дениса Бећировића којом је тражио да се дневни ред допуни тачком да се од Савјета министара тражи формирање министарства здравља на нивоу БиХ.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић рекао је да никакво ново министарство неће ријешити проблем набавке вакцина у БиХ и да треба покренути питање одговорности у БиХ за непоштивање постојећих закона и прописа.

- Постојећи Закон дао је могућност да се за годину дана, од када је почела пандемија, распише стотине тендера и набаве вакцине за сво становништво у БиХ. Постојећи закон дао је могућност директних набавки од добављача - истакао је Шпирић.

Шпирић је рекао да мала земља попут БиХ не може да издржи визију оних који желе да је пореде са Америком, Њемачком или другим јаким земљама.

- То су само пусте жеље. Треба да се погледамо у огледало. Ја сам за то да се оба дома залажу како спријечити криминал. Је ли требао закон за респираторе? Он је рекао да Федерација БиХ набави вакцине за цијелу БиХ, а не да се ствара пресија да треба мијењати законе - рекао је Шпирић.

Он је рекао да Бећировићева иницијатива неће ријешити проблеме који постоје.

- Шта је било од законске регулативе да набави три милина вакцина? Ако је то Закон дозвољавао зашто данас о овоме причамо - рекао је Шпирић.

Бећировић је на почетку сједнице затражио да се крене у процедуру формирања министарства здравства на нивоу БиХ, јер како је рекао, сматра да 13 министарства здравства у БиХ ни Европа, ни свијет не схватају озбиљно.

- Треба омогућити људима ефикасну власт, која ће бити у могућности да спаси здравље људи - рекао је Бећировић, који наводи да се овдје не ради о преносу надлежности.