latinica  ћирилица
02/03/2021 |  13:30 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Додик: БиХ нема довољно вакцина за општу имунизацију (ВИДЕО)

Српски члан и Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да БиХ није у стању да крене у општу имунизацију грађана јер нема довољно вакцина и истакао да постоји оправдана сумња да испоручиоци вакцина шпекулишу из разлога што је БиХ раније направила уговор са Коваксом који подразумијева њихову доста ниску цијену, а која је данас знатно виша.
Вучић са члановима Предсједништва БиХ (Фото: Instagram/
buducnostsrbijeav) -
Вучић са члановима Предсједништва БиХ (Фото: Instagram/ buducnostsrbijeav)

Додик је истакао да се након одређеног периода смиривања епидемије вируса корона сада види мала експанзија ширења и повећање броја заражених, али нажалост и мртвих у БиХ.

- Ми у Републици Српској ћемо то радити /имунизацију/ на бази 20.000 вакцина, а већ раније сам рекао да смо то користили за здравствене раднике. Вјерујем да ће, по одлуци Владе Федерације БиХ, ових 5.000 вакцина бити искориштено искључиво за здравствене и раднике у старачким домовима ит - рекао је Додик након церемоније примопредаје донације вакцина коју је донио предсједник Србије Александар Вучић.

Према Додиковим ријечима, када је у септембру прошле године договарано са Коваксом, у вријеме када још нису постојале вакцине, прављени су уговори на бази неких очекиваних цијена.

Он је подсјетио да је БиХ направила уговор са Коваксом који подразумијева доста ниску цијену вакцине, која је данас на тржишту далеко скупља, тако да постоји оправдана сумња да људи који испоручују вакцине шпекулишу баш из тог разлога.

- Ми ћемо инсистирати да се вакцине испоруче онако како је договорено, не прихватајући повећање цијена. Ентитети у БиХ и дистрикт Брчко авансно су уплатили вакцине у програму Ковакса и сматрамо да оне треба да нам буду испоручено према договору - истакао је Додик.

Он је одбацио примједбе неких произвођача вакцина да БиХ нема довољан број простора за складиштење вакцина, истичући да је то само блеф оних који опструишу испоруку вакцина БиХ.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да не мисли да је Србија близу ванредног стања када је епидемија вируса корона у питању.

Он је рекао да ће замолити предсједника Владе Србије Ану Брнабић и ресорне министре здравља и финансија /Златибор Лончар и Синиша Мали/ да обезбиједе услове за изградњу још једне ковид болнице код Новог Сада.

- Ми дневно тестирамо много људи, између 15.000 и 20.000 и зато имамо нижу смртну стопу смртности него друге државе у региону. Ми и тестирамо и хоспитализујемо велики број људи - навео је Вучић.

Према његовим ријечима, вакцинација у Србији већ је дала резултате и до данас је 530.000 људи ревакцинисано, а укупно их је готово милион примило вакцину.

Он је позвао све грађане Србије, али и БиХ да буду још дисциплинованији и да прате препоруке љекара.

И поред тога, поручио је, економије морају да раде, Србија и БиХ морају да се још интензивније инфраструктурно повезују, а најбољи пут ка томе свакако јесте и изградња ауто-пута Београд-Сарајево-Београд.

Вучић је додао да ће се захвалити Коваксу кад год стигну вакцине, али је поручио да је Србија показала да може да дјелује и без тог европског система који није био у стању да испоручи ниједну вакцину земљама Балкана.

Он је оштро критиковао неке западне земље које су наручиле и до седам пута већу количину вакцина у односу на број становника.

- Па зашто ће вам толике вакцине, за кучиће и мачиће, зар и папагаје и хрчке да вакцинишете? Е, да вас обавијестим, и Србија је наручила два пута више вакцина него што има становника. Богати су мислили да ће само они да се снађу, а да ће сиротиња да пропадне и да још више економски зависи од њих - рекао је предсједник Србије.

Он је поновио позив БиХ и осталим земљама региона да се договарају, да сарађују и да заједно постигну технолошки напредак раван ономе у западним земљама.