latinica  ћирилица
02/03/2021 |  15:20 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Додик: Изјава Турковићеве о донацији вакцина "непотребна и глупа"

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је изјава министра иностраних послова у Савјета министара Бисере Турковић о данашњој донацији вакцина "Астра Зенека" из Србије за БиХ "непотребна и глупа" и да говори о односима у БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Она је позната по томе како у посљедње вријеме реагује што се тиче спољонополитичких питања и односа у БиХ. То је изражено и данас, када Предсједништво БиХ, које је једино задужено за спољну политику, овдје разговара са предсједником Србије /Александром Вучићем/, а онда се појави Турковићева која даје сасвим глупу изјаву, која није прва и није једина у посљедње вријеме - рекао је Додик новинарима на сарајевском аеродрому.

Овакво понашање, рекао је Додик, ничему не доприноси.

- Изјава је потпуно глупа и непотребна и у том погледу не иде на фон онога о чему смо данас разговарали, а то је да видимо како ћемо убудуће развијати добре односе са Србијом - рекао је Додик, коментаришући став Турковићеве да су "вакцине које је Вучић донио произведене у Индији и да ова индијска вакцина нема дозволу за употребу у Европи".

Додик је истакао да се прави вијест која траје мјесецима ако Европа и нешто мање учини за БиХ, а када неко као Србија покаже солидарност, онда се у то сумња.

Према Додиковим ријечима, јасно је да Турковићева неће бити корисник ове вакцине, али много је важније да не треба спречавати друге људе, а посебно здравствене раднике, који знају какву опасност носи вирус корона, да користе те вакцине.

Он је подсјетио да је Република Српска већ користила подршку у вакцинама из Србије и да је до сада вакцинисано више од 3.500 људи, што ће бити настављено и убудуће, наглашавајући да је Република Српска јуче добила 20.000 доза вакцине "спутњик ве", те да нова вакцинација креће ускоро.

- Имунизација и набавка вакцина најважнија су друштвена, политичка, здравствена, али и питања солидарности - констатовао је Додик и поновио захвалност сва три члана Предсједништва БиХ на донацији Србије у вакцинама за грађане БиХ.

Турковићева је изјавила да је вакцина "Астра Зенека", коју је Србија донирала ФБиХ, "веома доступна" и да се користи углавном у сиромашним државама.

Коментаришући чињеницу да Србија донира вакцине земљама у региону, Турковићева сматра да је ријеч о потреби за, како каже, афирмацијом и доминацијом Србије у региону, па и о томе да се диже популарност Србије.