latinica  ћирилица
02/03/2021 |  15:58 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Промовисана мултимедијална књига "Проговори да видим ко си"

У Добоју је промовисана мултимедијална књига "Проговори да видим ко си", Слободана Роксандића, чије су објављивање подржала министарства просвјете Србије и Републике Српске, а у Србији је акредитована и као додатно наставно средство за предмет Српски језик и књижевност за основне и средње школе.
Добој, промоција књиге - Фото: СРНА
Добој, промоција књигеФото: СРНА

Директор Педагошког завода Републике Српске Предраг Дамјановић рекао је новинарима да ће књига бити кориштена као додатно средство у настави српског језика и да је погодна за ученичку доб од трећег разреда основне школе, па закључно са четвртим разредом средње школе.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево Дејан Керлета је рекао да је књига премијерно представљена у Добоју и да од данас креће њена дистрибуција у свих 20 књижара Завода широм Републике Српске.

Комуниколог Слободан Роксандић рекао је да се презентовање, јавни наступ и усмени израз културе говора уче у основној школи, те упозорио да млади данас нису свјесни значаја рада на усменом изразу.

Он је указао на потребу да се дефинише ко обликује наше говорне навике и истакао значај који треба да имају родитељи, просвјетни радници и медији.

Роксандић је појаснио да култура говора, између осталог, подразумијева разговјетност, динамику, изражајност, бијег од монотоније, елиминацију поштапалица, туђица и скраћеница, очување и његовање српског језика, али и невербалну комуникацију.

Оснивач Удружења "Изражајност" из Београда глумац Милан Босиљчић изразио је жаљење што се вјештине лијепог говора темељно изучавају само на академијама умјетности, док другдје веома површно.

- Просвјетни радници спадају у категорију вокалних професионалаца, исто као водитељи и спикери, јер глас и говор се користи као основно средство за рад, а, нажалост, не његују свој глас - навео је Босиљчић.

Он је рекао да су спровели анкету на узорку од више од 8.500 просвјетних радника из Србије, Републике Српске и Хрватске од којих је 97 одсто истакло да је култура говора важна у образовном систему, али да јој се придаје врло мало пажње.

Књига је представљена у Центру за културу и образовање Добој, у организацији Економске школе Добој и у сарадњи са Градском управом, Удружењем "Изражајност" и Заводом за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

Директор Центра за културу и образовање Добој Вукосава Софренић подсјетила је да је ова књига представљена у оквиру Каравана културе говора који је у Добоју одржан крајем септембра прошле године.

Књига "Проговори да видим ко си" садржи више од 20 аудио и видео-лекција, а помоћу кју-ар кодова читаоци покрећу јединствену онлајн платформу на којој се налазе вјежбе и текстови који прате лекције.

Читалац може да тестира усмено изражавање тако што ће снимити своју аудио вјежбу, послати је имејлом и добити од аутора јасне смјернице за даље усавршавање.