latinica  ћирилица
02/03/2021 |  17:07 ⇒ 22:43 | Аутор: РТС

Вечерас почиње Санремо, први пут без публике

Најпознатији италијански музички фестивал "Санремо" први пут у историји биће одржан без публике. У Италији, која је и даље у пуном јеку пандемије, позоришта, биоскопи и концертне хале затворени су већ годину дана.
Санремо 2021. - Фото: Тwitter
Санремо 2021.Фото: Тwitter

Крајем јануара, говорило се о томе да ће "Санремо" бити одржан пред публиком, те да ће то бити плаћени парови који живе заједно и имају негативан тест, а сједиће одвојени стаклом од других парова. На крају је одлучено да најгледанији музички спектакл у Италији ипак неће имати публику осим оне пред малим екранима.

Неизвјесно је било и питање водитеља – Амадеус је најприје изјавио да неће водити фестивал без публике да би послије промијенио мишљење.

- Имаћемо вјештачке аплаузе али ћемо замишљати да су прави - објаснио је Амадеус који ће по други пут водити овај престижни догађај.

Поред њега ће бити Фјорело, омиљени италијански водитељ и комичар који је за Коријере дела Сера рекао да у сали током фестивала неће бити никога док ће милиони људи сједити пред малим екранима.

- Заиста ће бити чудно водити програм без публике, али то је потпуно ново искуство и радознао сам како ће на крају све испасти. Имам одређене године и никада ми се тако нешто није десило, али свакако ми је част да будем део свега у овако тешком моменту. Да ли је ту публика или не свакако да није неки посебан проблем, ми знамо шта су прави проблеми и надамо се да ће се ускоро ријешити. Што се нас тиче потрудићемо се да поклонимо гледаоцима пет безбрижних вечери - нагласио је Фјорело.

Овај "Санремо" биће другачији од свих претходних и то не само зато што неће бити публике. Фестивал ће трајати пет вечери и директан пренос биће на програму Раи1. Претходни "Санремо", који је такође водио Амадеус, био је један од најгледанијих у посљедњих 20 година.

Ове године се такмичи 26 умјетника, два више у односу на претходну годину, и има више младих умјетника који су скоро непознати широј публици. И ове године ће бити дио посвећен новим надама.

Уз Амадеуса ће често бити и Фјорело, као и прошле године, као и водитељке које ће се мијењати сваке вечери.

Као и обично, биће ту много гостију попут фудбалера "Милана" Златана Ибрахимовића који се повредио, што значи да неће излазити на терен иако ће сутра увече присуствовати утакмици са клубом "Удинесе", а преко виде-линка ће бити дио фестивала само тог дана.

Свих осталих дана ће бити присутан. У четвртак ће Златан и прослављени српски фудбалер и тренер Синиша Михајловић отпјевати у дуету пјесму Вагабундо.

Специјални гост је и позната италијанска пјевачица Лаура Паузини која је управо освојила Златни глобус.

У односу на претходне године фестивал неће имати тзв. Допофестивал, сусрете са обожаваоцима а умјетници и запослени ће сваког дана морати да раде тест на ковид.

Такође, мораће да једу у хотелу у својој соби, стално ће их возити исти шофер, а интервјуе ће давати само онлајн. Прошле године је било присутно 1.200 новинара, а ове свега 100.

У самом граду Санремо важиће посебна правила кретања. Забрањено је заустављати се испред Аристона гдје се традиционално одржава фестивал, у периоду од осам до 14 часова, док ће након 14 часова бити забрањено кретање у близини свима који нису запослени у организацији фестивала.

Побједник ће бити проглашен 6. марта који је истовремено и једини дан када ће публика из својих домова моћи да гласа.