latinica  ћирилица
02/03/2021 |  17:56 ⇒ 17:57 | Аутор: СРНА

Кинеска донација 5.000 RT-PCR комплета

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић потписали су споразум о донацији 5.000 комплета RT-PCR тестова са представницима кинеске компаније "БГИ бајотехнолоџи" из Вухана и Фондације "Мамут" из Шенџена.
Зељковић - Шеранић (фото: Министарство здравља) -
Зељковић - Шеранић (фото: Министарство здравља)

У име донатора споразум су на онлајн церемонији потписали потпредсједник БГИ групације Ли Нинг и генерални секретар Фондације "Мамут" Ванг Кај.

Шеранић је захвалио донаторима за ову подршку у борби против вируса корона, те истакао да Република Српска цијени досадашњу помоћ Кине и њеног народа у суочавању са пандемијом вируса корона, која је глобални изазов, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Он је додао да се нада будућој сарадњи у области истраживања са БГИ групацијом, те подсјетио да Министарство већ има добру сарадњу и са другим кинеским компанијама са којима се ради на неким од најзначајнијих пројеката у области здравства у Републици Српској.

У име српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, током церемоније потписивања споразума о донацији, обратила се Нина Сајић која је истакла да ова донација представља још један доказ да солидарност није само слоган него је дубоко укоријењена у кинеском друштву.

Она је исказала захвалност БГИ компанији и Фондацији "Мамут", те подсјетила да је Кина била међу првим земљама која је пружила помоћ Републици Српској на почетку избијања пандемије.

Зељковић је истакао да Институт свакодневно користи RT-PCR тестове у свом раду, те да је ова донација значајна помоћ, те нагласио да је ова врста тестова из Кине већ успјешно кориштена у откривању вируса корона у Републици Српској.

Донација је намијењена Републици Српској као подршка борби против пандемије ковида 19 да би се унаприједило откривање вируса корона, а предвиђено је да ова значајна донација буде испоручена Институту за јавно здравство Републике Српске као крајњем кориснику.

Онлајн церемонији присуствовали су и извршни директор БГИ групације Јин Је, савјетник у Амбасади Кине у БиХ Сје Ју.