latinica  ћирилица
02/03/2021 |  18:17 | Аутор: СРНА

Њемачка: Почетак ублажавања мјера наредне седмице?

Њемачка ће од сљедеће седмице почети да ублажава нека ограничења у вези са вирусом корона, наводи се у нацрту плана о коме ће национални и регионални лидери расправљати сутра.
Ангела Меркел - Фото: bild.de
Ангела МеркелФото: bild.de

У нацрту, у који је Ројтерс имао увид, наводи се да ће од 8. марта моћи да се састане највише пет особа из два домаћинства осим дјеце млађе од 14 година, што је повећање у односу на највише двије особе, колико је било до сада.

Цвјећаре и књижаре, баштенски центри, козметички и салони за тетоваже, као и салони за масажу такође ће моћи поново да раде од 8. марта. Фризерски салони и неке школе поново су отворени посљедњих дана.

Канцелар Ангела Меркел рекла је данас на састанку демо-хришћана да се залаже за ограничено отварање.

Стопе смртности и број пацијената на интензивној њези од јануара опадају, али ће ублажавање бити привремено јер се посљедњих дана повећава број заражених, а темпо вакцинације је спор.

Очекује се да ће Меркелова сутра са шефовима 16 покрајина разговарати о могућностима ублажавања рестрикција.

Меркелова је рекла својој странци да жели да у план угради такозвану кочницу у случају да број заражених почне нагло да расте, напомињући да је око половине нових случајева тренутно узроковано заразнијим варијантама, рекли су извори.

Њемачка већ планира да користи тестове на вирус корона у школама, а такође разматра исту опцију у компанијама.

Према нацрту плана, Министарство здравља жели да понуди свим грађанима два бесплатна теста на вирус корона седмично до краја јуна.

Број потврђених случајева порастао је данас за 3.943 на 2.451.011, док је пријављени број умрлих порастао за 358 на 70.463.

Како се ближе ускршњи празници, у нацрту се апелује да Нијемци избјегавају домаћа и страна путовања иако ће бити дозвољене ограничене посјете рођацима.

Ресторани, барови и мјеста за забаву у Њемачкој затворени су од почетка новембра, док су неке продавнице, услужне дјелатности и школе затворене средином децембра.