latinica  ћирилица
02/03/2021 |  19:03 ⇒ 03/03/2021 | 10:22 | Аутор: РТРС

За годину дана плате у привреди увећане за 20 одсто (ВИДЕО)

За подстицаје за повећање плате у реалном сектору пријавило се око 400 послодаваца. Рок за пријаву је истекао. Статистички подаци говоре да су од марта 2019. године,од када је почела примјена ове мјере Владе Републике Српске до данас, лични дохоци у привреди повећани за 20 одсто.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Процјене су да је доста новца извучено из сиве зоне, јер се значајно смањио број радника пријављених на минималац.

У предузећу ГМП ентеријери запошљавају 200 радника. Пријавили су се за подстицаје за повећање плате, јер ју већини запослених лични доходак повећан за 10 процената. Кажу да субвенције које добију користе за инвестирање.

- Новац се може инвестирати у услове рада, стандард запослених, технолошку опремљеност и сличне пројекте - наглашава Зоран Јолџић, директор ГМП-а.

Свим послодавцима у реалном сектору враћа се дио доприноса за повећање плате запосленом. Ови подстицаји у примјени су већ двије године. Од тада до данас дали су значајне резултате, сагласни су и у Министарству привреде и пословној заједници. Повећане су плате, а процјене су да је много новца повучено из сиве зоне.

- Влада Српске по том основу у прошлој години исплатила је више од осам милиона КМ, колико је буџетом предвиђено и за текућу годину - истакао је Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва у Влади Републике Српске.

Саша Аћић, из Уније удружења послодаваца, наглашава да је смањен број радника на минималном личном дохотку.

- Ефекат је на неки начин постигнут смањењем броја оних који примају најмању плату у Републици Српској. Било их је око 32.000, а сада је тај број 8.000 - нагласио је Аћић.

Ове године за подстицаје за повећање плате из буџета планирано је 8 милиона марака.Исто колико је за ове намјене издвојено у 2020. У трећем полугодишњем циклусу пријављено је око 400 послодаваца , који запошљавају укупно 14 000 запослених. И у претходна два циклуса неколико стотина предузећа испунило је услове за ове субвенције.

- Значајан број привредника ишао је са повећањем плата и то се рефлектовало и на просјечну плату, која је у децембру износила 979 КМ - рекао је Радован Вишковић, премијер Републике Српске.

Ова мјера кажу у ресорном министарству требало би да буде тест за будуће смањење стопа доприноса. Ако буџет буде могао и даље подржавати подстицаје за повећање плата то ће бити добар показатељ да се послодавци растерете мањим доприносима.