latinica  ћирилица
02/03/2021 |  19:05 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Требиње између пандемије и економије (ВИДЕО)

Посјетите ли ових дана Требиње, на први поглед можете стећи утисак да пандемија више не постоји: баште и кафићи су пуни гостију , а викендима су смјештајни капацитети прилично попуњени.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Епидемиолиози ипак упозоравају да лијепо вријеме не смије да завара и да опуштања не смије бити, јер број новозаражених не даје мјеста за велики оптимизам.

Мартовска слика са улица Требиња не разликује се видно од оне од прије пандемије: бројни шетачи, пуни кафићи, бројни гости из других градова и сусједних земаља.

Опуштању нема мјеста, кажу епидемиолози. Како се епидемиолошка ситуација у окружењу, посебно у Црној Гори, погоршава, и тамо уводе строга затварања, бројни су они који из тих подручја долазе у Требиње како би провели дан у опуштенијим условима, или посјетили рођаке.

- Мене брине та ситуација у Црној Гори, јер се она мора одрзити и на нас. Имали смо и раније велики број оних који су унијели инфекцију - наглашава Јелена Дурић, епидемиолог у Дому здравља Требиње.

Ипак, балансирајући измећу "еконoмије" и "пандемије" угоститељи и туристички радници некако гурају даље. Током протеклих празника у Србији и Федерацији забиљежен је значајан број посјета, а слично ће бити и до краја мјесеца.

- Ми до краја марта већ имамо букираних 500-600 ноћења - наглашава Предраг Турнић, директор туристичке агенције.

Жеља свих да се што прије вратимо нормалном животу не смије да нас завара , јасни су стручњаци. Јер се из дана у дан само у Требињу биљежи по двадесет и више нових случајева заразе, и ти бројеви нису у опадању. Зато не би смјела да буде у опадању ни наша свијест о реалној опасности која није нестала са прољећним сунцем.