latinica  ћирилица
02/03/2021 |  19:07 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Бијељина: СНСД жели да води пронаталитетну политику (ВИДЕО)

Скупштина Града Бијељина сутра би требало да усвоји буџет за ову годину од 51 и по милион марака. Из скупштинске већине коју предводи СНСД најављују новчану помоћ за свако рођено дијете, знатније запошљавање младих и највећи буџет Аграрног фонда у посљедњих 13 година.
Бијељина - СНСД, конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бијељина - СНСД, конференција за новинареФото: СРНА

Из бијељинског СНСД-а најављују да ће између осталог, промовисати пронаталитетну политику, запошљавање младих и увести субвенцију за родитеље чија су дјеца у приватним вртићима.

- Предложићемо увођење новчане помоћи за свако рођено дијете. Морамо показати солидарност и да већа средства добију родитељи који су незапослени и који немају већа примања - истакао је Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина и одборник СНСД.

Златан Лазаревић, одборник СНСД, истиче да ће буџет Аграрног фонда бити већи.

- Ове године ће буџет Аграрног фонда бити највећи од како фонд постоји у посљедњих 13 година. Водићемно рачуна о мањим пољопривредним произвођачима - нагласио је Лазаревић.

У СДС-у такође најављују амандмане за повећање средстава за одређене категорије становништва. Између осталог борачким категоријама, рви, породицама палих бораца, и пензионерима.

- Инсистираћемо и да се одвоји одређена сума новца за заштиту здраве хране и географског поријекла - поручила је Мирјана Орашанин, одборница СДС-а.

Градоначелник Бијељине истиче да ће због неусвајања ребаланса за прошлу годину трпити буџет за ову.

- Дио обавеза за 2020. годину која су се морала исплатити иду на терет 2021. , дакле од новца за 2021. годину попуњавају се рупе у 2020. због неурађеног ребалнса - истакао је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Из СНСД-а поручују градоначелнику да је имао више термина за заказивање сједнице парламента на којој би се усвојио ребаланс.

- То није новац који је неко узео и однио кући, он је и даље ту. Kроз планирање у овој години се може дио тога поправити и реструктиари - додао је Ђурђевић.

ИЗ СНСД-а су најавили да ће се разматрати и покретање инцијативе за измјене Закона о локалној самоуправи.