latinica  ћирилица
02/03/2021 |  22:19 ⇒ 03/03/2021 | 10:21 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Косово није само колијевка српског народа, већ и кивот препун моштију

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Косово, не само колијевка српског народа, већ и кивот препун моштију светих, и да је дио Србије.
Патријарх српски Порфирије - Фото: Novosti.rs
Патријарх српски ПорфиријеФото: Novosti.rs

- Референдум на Косову извршен је 1389. године на Видовдан и Косово је напросто за нас, не само колијевка нашега народа, то је и кивот препун моштију светих - истакао је српски патријарх.

Патријарх Порфирије је навео да у овом тренутку, физички, држава није присутна тамо у пуном смислу те ријечи, али да је "суштински Косово дио Србије".

- Косово није само геополитичко питање за нас, него је то заиста за нас тема нашега идентитета. Ја сам потпуно сигуран да, без обзира на реал-политичке околности које нису ни најмање наклоњене нашем народу, и наша држава чини све дипломатским и стратешким методама како би се, пре свега, сачувао мир и како би се учинило што више за добро нашег народа - истакао је патријарх српски за РТС.

Он сматра да нико патриотски расположен не може помислити да Косово није дио Србије.

- Шест вијекова је Косово молитвена прича, молитвена тема за нас Србе и послије шест вијекова ми смо остали на Косову и Косово је остало унутар Србије. Према томе, разговарати о заједничком животу да, али све мимо тога и изван тога, што се тиче Цркве, било би одрицање од нашега бића - нагласио је патријарх Порфирије.

Он је подсјетио да је постао монах у Дечанима.

Његова светост је рекао да је, по устоличењу, први осјећај и доминантни осећај који га је држао неколико дана и још увек није престао да траје јесте осећање страха пред великим изазовима, али и бременом које, у принципу, носи било који патријарх.

Он је навео да ће његово бити да у име свих изнесе оно што је на добро и што је на корист српском народу, Цркви и држави, али и свим члановима Цркве широм планете.