latinica  ћирилица
03/03/2021 |  08:09 | Аутор: СРНА

У Загребу 25 одсто заражених има британски сој вируса

У Загребу 25 одсто заражених има британски сој вируса корона, а на нивоу цијеле Хрватске око 20 одсто, рекла је шеф Референтног мјеста Хрватске за тестирање на вирус корона Јасмина Вранеш.
Загреб (фото: jutarnji.hr) -
Загреб (фото: jutarnji.hr)

Она је истакла да се због тога уводе промјене у дијагностици, прије свега циљани пи-си-ар /ПЦР/ тестови, којима се могу детектовати нове варијанте вируса и чији резултати се добијају на неколико часова.

- Ми ове нове тестове употребљавамо код путника из других држава и особа са сумњом на реинфекцију вирусом корона, а додатно их користимо као такозвани надзорни тест, што значи да се 20 до 50 одсто узорака позитивних на `обичан` ПЦР тест додатно тестира на нове варијанте вируса, а након тога ради се и потврдно геномско секвенцирање - објашњава Вранешова за Јутарњи лист.

Она додаје да су још у фебруару анализом насумично тестираних 100 позитивних узорака утврђене двије мутације, што показује колико је британска варијанта вируса већ тада била присутна у Загребу.

Вранешова подсјећа да је, осим британског, у Хрватској забиљежен и јужноафрички, те њујоршки сој за који се, такође, утврдило да је брзоширећи.

Нови тестови у Хрватској се не проводе на првом тестирању, него се од позитивних на стандардни ПЦР тест узима дио узорака како би се потврдио неки од нових варијанти вируса.

Поступак се тако убрзава, али и појефтињује, јер је секвенцирање знатно скупље, компликованије и траје дуже.

Циљ је да се пет одсто позитивних тестова и секвенцира због све чешћих нових варијанти, које се тако могу раније открити.