latinica  ћирилица
03/03/2021 |  08:31 ⇒ 11:38 | Аутор: СРНА

Жунић: Јасно да је Вијеће народа продужена рука високог представника

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић истакао је да је свима познато да Вијеће народа није дејтонска категорија, али да сада постаје јасно да је ријеч о политичкој продуженој руци високог представника, који заједно са Уставним судом покушава да наметне законе мимо парламента, али и мимо устава Српске и БиХ.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је нагласио да је посљедња апелација бошњачких делегата у Вијећу народа, којом траже оцјену уставности Закона о шумама, наставак притисака и злоупотребе Вијећа народа у политичке сврхе.

Према Жунићевим ријечима, Вијеће народа је од почетка тако постављено да му надлежности нису јасно дефинисане и да бошњачки делегати ту чињеницу већ дуже вријеме злоупотребљавају.

- Моје мишљење је да Вијеће народа уопште не служи својој намјени како је то дефинисано у Уставу и, ако икада дође до измјена Устава, Вијеће треба укинути или га у крајњем случају трансформисати и јасно одредити надлежности - рекао је Жунић за Глас Српске.

Жунић је сигуран да ће оваквих апелација бити све више.

- То ће очито произвести и више политичке кризе, а што је више политичке кризе која је изазвана антидејтонским и антиуставним дјеловањем, то је све мање БиХ. Тога треба да буду свјесни и покретачи ове апелације - поручио је Жунић.

Професор уставног права Миле Дмичић тврди да се Вијеће мора редефинисати на трагу оног што је Венецијанска комисија указала.

- Они су дали више критичких примједби на систем и механизам виталних националних интереса и остваривања уставних надлежности овог вијећа. Можда би требало подржати опредјељења која су све израженија да се идентификују озбиљне и тешке злоупотребе и све оно што произлази из одлука Уставног суда и високог представника - рекао је Дмичић.