latinica  ћирилица
03/03/2021 |  08:37 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Јовановић: Британски сој има сваки трећи заражени

Британски сој вируса корона детектован је у око 30 одсто случајева заразе у Србији, изјавила је вирусолог Тања Јовановић.
Вирусолог Тања Јовановић (Фото: Нова С) -
Вирусолог Тања Јовановић (Фото: Нова С)

Јовановићева каже да у брисевима тестираних није детектован јужноафрички сој короне, који је прије неколико дана потврђен у Словенији и Хрватској, али да то не значи да и он није присутан у Србији.

- Бојазан нарочито расте од јужноафричког соја. Стручњаци кажу да он представља већу пријетњу за човјечанство него високозаразни Б117 сој, који се појавио у Великој Британији и већ постао доминантан у многим земљама - рекла је Јовановићева за "Вечерње новости".

Она истиче да ту тврдњу темеље на чињеници да је само неколико дана након открића укупан број случајева инфекције новом мутацијом у Јужној Африци премашио милион, а овом соју су посебно подложни млади.

Уз опасност од масовнијег оболијевања коју доносе, каже Јовановићева, и вакцине могу бити мање ефикасне, што отежава борбу против пандемије.

Она подсјећа да је технички вођа ковид 19 програма Свјетске здравствене организације за хитне случајеве Марија ван Керкхове рекла да се заразнија варијанта вируса корона која је први пут примјећена у Британији, проширила на 82 земље, док је јужноафричка варијанта распрострањена у 40 земаља.

Бразилски сој пронађен је у девет земаља.

Први потврђени случај заразе британским сојем вируса короне у Србији забиљежен је код жене која је 31. децембра допутовала из Енглеске.