latinica  ћирилица
03/03/2021 |  10:06 ⇒ 10:06 | Аутор: СРНА

У 2020. смањен број фалсификата конвертибилне марке

Централна банка БиХ саопштила је да је у прошлој години регистровано мање кривотворених новчаница и кованог новца конвертибилне марке у односу на 2019. годину.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Од укупног броја новчаница које су дошле на вјештачење у Централну банку, у прошлој години је регистровано 410 комада кривотворених новчаница КМ, што је за 9,49 одсто мање у односу на 2019. годину, те 729 комада кривотвореног кованог новца КМ, што је за 36,94 одсто мање у односу на годину раније.

Централна банка БиХ поручује грађанима да, уколико посумњају да се код њих налази кривотворена новчаница и кованица, могу да је предају органима МУП-а, а детаљније информације о заштитним обиљежјима доступне су и на њиховој званичној веб-страници.

Из ове институције позивају грађане да обрате пажњу на то да, осим папира, који је специфичан и може се на додир разликовати од обичног, новчанице садрже заштитна обиљежја која се могу провјерити без употребе било какве додатне опреме, као што су водени знак и заштитна нит у папиру, који су видљиви када се новчаница окрене према свјетлу.

- Новчанице имају и рељефну штампу која се може осјетити под прстима /портрет и текстови на лицу код КМ новчаница/. Постоје и оптички промјенљиви елементи који мијењају изглед или боју при промјени угла под којим се новчаница посматра - појашњавају из Централне банке БиХ.

Кривотворене кованице се од аутентичних могу разликовати визуелно, те по димензијама, тежини, материјалу, магнетним својствима, детаљима у ковању и слично.

Од укупног броја кривотворина КМ у 2020. години, највише је било у апоену од 50 КМ /185 комада/, затим од 100 КМ /129 комада/, те у апоену од 20 КМ /77 комада/.

У погледу апоенске структуре кривотворених кованица, највише је кривотворен апоен од 1 КМ /660 комада/, затим од 5 КМ /66 комада/, а најмање апоен од 2 КМ /3 комада/.

У 2020. години, регистровано је и 925 комада кривотворених новчаница осталих валута, од чега највише новчаница евра, 679 комада.