latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:01 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Истрага о Дебевецу још траје

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ, са Аленом Курспахић Надаревић на челу, још спроводи дисциплинску истрагу против предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца у вези са пријавом за злоупотребу положаја и коруптивне радње.
Ранко Дебевец - Фото: dnevni avaz
Ранко ДебевецФото: dnevni avaz

Ова информација је за Дневни аваз потврђена из Канцеларије дисциплинског тужиоца, уз напомену да Канцеларија не може обавјештавати јавност о предузетим радњама.

Против Дебевеца недавно су формирана три дисциплинска предмета, а пријава да је починио кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења из Кривичног закона БиХ и више коруптивних дјела поднесена је Тужилаштву БиХ још средином прошле године.

Међутим, никад није покренут дисциплински поступак, нити је поднесена дисциплинска тужба.

Дебевец је пријављен и због непримјереног контакта са оптуженим директором ОБА БиХ Османом Мехмедагићем, којем се суди у Суду БиХ.

Сви докази о томе да Дебевец није пријавио имовину у Шпанији, нити је пријавио да посједује шпанско држављанство Канцеларији дисциплинског тужиоца, која врши провјере кривичне пријаве, послати су још у октобру прошле године.

Дебевец, осим тога, и даље има приступ тајним подацима свих степена, те, према Закону о ОБА, издаје налоге Агенцији за вршење тајног праћења и претреса.