latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:13 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

У јануару покривеност увоза извозом 93 одсто

Република Српска је у јануару у спољнотрговинском пословању са иностранством остварила укупан обим робне размјене нешто већи од 338 милиона долара, док је покривеност увоза извозом била 93,1 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Вриједност оствареног извоза у јануару била је приближно 163 милиона долара, што је више за 14,3 одсто, док је остварени увоз од 175,07 милиона долара већи за 2,7 одсто у односу на јануар прошле године.

Најзначајнији спољнотрговински партнери у јануару били су Италија, са којом је Српска остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 48,1 милион долара, затим Србија и Словенија.

У пословању са ЕУ Српска је остварила извоз од 125,18 милиона долара или више за 17,1 одсто, те увоз од 104,3 милиона долара или за 4,3 одсто више него у јануару прошле године.

Економиста Ђурђица Стојадиновић рекла је да подаци статистике говоре о добром почетку године у спољнотрговинском пословању Републике Српске, међу којима је навела врло високи проценат покривености увоза извозом.

Она је навела и суфицит у пословању са ЕУ, остварен првенствено значајнијим суфицитом у пословању са земљама чланицама Уније које су битни партнери Српској као што су Њемачка, Италија, Хрватска, Словенија.

- Ако се настави и одржи таква динамика и у наредном периоду, то је јак потенцијални основ да Српска у пословању са ЕУ, са којом има око 67 одсто од укупног спољнотрговинског обима размјене, ову годину заврши са суфицитом - нагласила је Стојадиновићева.

Она је подсјетила да је Република Српска више година прије појаве вируса корона имала суфицит у пословању са ЕУ, који је имао узлазни тренд.