latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:17 ⇒ 11:17 | Аутор: СРНА

Сребреница: Више од 1,2 милиона КМ за подршку пољопривреди, занатству...

Начелник за привреду општине Сребреница Цвијетин Максимовић рекао је да је у 2020. години у овој локалној заједници утрошено више од 1,2 милиона КМ за подршку малим и средњим предузећима, пољопривреди, самозапошљавању, занатско-предузетничким дјелатностима, те новом и ретроактивном запошљавању.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Он је изјавио да у овај износ нису урачунати подстицаји и различити облици помоћи Владе Републике Српске сребреничким привредним субјектима ради ублажавања посљедица пандемије вируса корона на рад привреде.

Према његовим ријечима, 500.000 евра од донације Саудијске Арабије за помоћ Сребреници утрошено је за набавку пољопривредне механизације за становништво које се бави овом дјелатношћу.

Набављени су трактори, мото-култиватори, фрезе, косилице, машине за сјетву и вађење кромпира, опрема за воћаре и пчеларе и разни прикључци за пољопривредну механизацију.

- За подршку самозапошљавању и новом и ретроактивном запошљавању у прошлој години обезбијеђено је 100.000 КМ из општинског буџета и кроз пројекте Завода за запошљавање Републике Српске - рекао је Максимовић.

Он каже да је 50.000 КМ исплаћено предузећима која се баве прерадом у области пољопривреде, док је по 2.000 до 3.000 КМ исплаћено као вид подршке за неколико малих предузећа.

Максимовић истиче да се завршава јавни позив за додјелу 30.000 КМ из општинског буџета за подршку субјектима из занатско-предузетничке дјелатности.

- Општина је прошле године издвојила 27.000 КМ за прољећну сјетву, а у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбијеђени су сетови сјеменског материјала и вјештачког ђубрива вриједни по 252 КМ, за 120 корисника, ради омасовљења сјетве за обезбјеђење додатних количина хране у периоду пандемије ковид 19 - прецизирао је Максимовић.

Говорећи о пољопривреди, он је нагласио да је предвиђено, али није реализовано 30.000 КМ за подстицај пластеничкој производњи и чека се конституисање новог сазива Скупштине општине да донесе одлуку о утрошку тих средстава.

Максимовић је рекао да се у припреми буџета општине Сребреница за ову годину значајна средства планирају за подршку пољопривреди, занатству, те малим и средњим предузећима ради њиховог јачања и проширења производње, као и повећања њеног обима и отварања радних мјеста.