latinica  ћирилица
03/03/2021 |  11:45 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Почело прикупљање крвне плазме од особа које су пребољеле ковид (ВИДЕО)

У Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске почео је с радом сепаратор за прикуљање крвне плазме од особа које су пребољеле вирус корона.
Милан Петковић први донор крвне плазме - Фото: РТРС
Милан Петковић први донор крвне плазмеФото: РТРС

Први донор био је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.

- Радо сам се одазвао позиву да будем давалац плазме. Био сам позитиван, имао сам тежу клиничку слику и имам антитијела. Позивам све грађане који имају антитијела да дају плазму, јер тиме доприносе лијечењу обољелих од короне - рекао је Петковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је опрема за прикуљање крвне плазме, вриједности око милион КМ, набављена уз подршку Владе Републике Српске и Савјета министара чијом одлуком је у овај пројекат усмјерено око 500.000 КМ, док је исто толико издвојила и Влада.

- Ова опрема се може користити и за друге намјене у медицини, о чему ће Завод водити бригу и на основу тога унапређивати и тај сегмент ове дјелатности - рекао је Шеранић.

Завод за трансфузијску медицину Републике Српске обавио је едукацију запослених.

Директорка Завода за трансфузијску медицину Гордана Гузијан истакла је значај ове опреме за цјелокупни здравствени систем у Републици Српској.

- Овај апарат, сепаратор крвних ћелија, омогућава нам да од даваоца узмемо само одређени циљани дио крви, док се остали дио крви враћа - рекла је Гузијанова.

Када је ријеч о особама које могу бити даваоци, Гузијанова је појаснила да осим доброг општег здравственог стања, они морају да имају тјелесну масу већу од 60 килограма, старосне доби до 60 година.