latinica  ћирилица
03/03/2021 |  12:18 ⇒ 12:25 | Аутор: РТРС

"Ма није ми ништа" – пјеснички првенац Јелене Вујановић родом из Новог Града

У сусрет "Пролећним Бранковим данима 2021", у издању Бранковог кола појавиће се пјеснички првенац "Ма није ми ништа" Јелене Вујановић, младе пјесникиње родом из Новог Града.
Јелена Вујановић - Фото: РТРС
Јелена ВујановићФото: РТРС

Иако је дуго времена у Београду, тренутно на докторским студијама на Факултету политичких наука, њене стихове красе мотиви Уне, Новог Града, Козаре, Дрине као и мотиви љубави и мотиви вјере у поезију и човјека.

- У књизи "Ма није ми ништа" Јелене Вујановић осјећамо и Десанку и Ерића, и народну лирску струну, помало и епску. А прва књига увијек је и радост и рана, као прво дијете - од првенца зависи пуно тога - каже Ненад Грујичић, директор Бранковог кола, иначе пјесник чија су дјела превођена на 30 свјетских језика.

Како истиче, у овој збирци пјесама импонује искреност која води до тачке жртвовања.

- Има нешто мушко у овој женској глави, нешто што све вријеме иритира позицију пјесничког субјекта, али и нас који читамо и слушамо ове пјесме, и преиспитује увиде у такву поетичку парадигму. Има нешто луталачко и боемско у овој поезији, нешто адолесцентско, нешто што од самог старта овој ауторки даје поетичку претпоставку какав би то требало да буде пјеснички свијет и какви су то пјесници-људи на овоме свијету, има ли заиста боема данас, или је то све скупа нешто сасвим друго – нека нова времена. Вјера у поезију и пјеснички говор чине главни стуб ове књиге – истиче Грујичић у најави ове књиге.

Књиге младих аутора најављене за "Пролећне Бранкове дане 2021" (15. до 28. марта), биће штампане у знаку обиљежавања 197. рођендана Алексија (Бранка) Радичевића.

Након промоције у оквиру "Пролећњих Бранкових дана", књига "Ма није ми ништа" ће бити промовисана и у неколико градова Републике Српске и Србије.