latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:03 ⇒ 13:20 | Аутор: СРНА

Кличковић: Неће бити тешко доказивати узнемиравање на раду

Нацрт закона о заштити од узнемиравања на раду има за циљ да дефинише шта је то узнемиравање на раду и како се заштити од тих појава које се манифестују у више облика, изјавио је начелник Одјељења за рад, запошљавање, другостепене инспекцијске послове рада у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Рајко Кличковић.
Рајко Кличковић и Милорад Митровић - Фото: СРНА
Рајко Кличковић и Милорад МитровићФото: СРНА

Кличковић је навео да неће бити тешко доказивати узнемиравање на раду с обзиром на то да нови закон таксативно наводи све појавне облике и радње.

- Терет доказивања је искључиво на послодавцу. Међутим терет доказивања да је било узнемиравања другог облика радника према раднику мораће се доказивати у поступку пред послодавцем и другим надлежним органом - рекао је новинарима Кличковић, прије почетка јавне расправе о нацрту овог закона која се данас одржава у Добоју.

Кличковић је навео да је некада врло тешко направити јасну разлику и тумачење између радних налога, субординације у процесу рада и самог извршења радних задатака, те оцијенио да нови закон може да обезбиједи довољну заштиту од узнемиравања на раду у односу радника према послодавцу, послодавца према радника и међу самим радницима.

Према његовим ријечима, узнемиравање на раду закон третира као прекршај, мада поједини случајеви могу добити и теже квалификације.

Он је навео да је садржај новог закона, који је током расправе у Народној скупштини Српске добио врло коректне приједлоге за његову корекцију, већ доступан на сајту Народне скупштине Републике Српске и ресорног министарства.

Руководилац Одсјека за нормативно-аналитичке послове у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Милорад Митровић појашњава да узнемиравање на раду могу бити све мјере и радње предузете с циљем угрожавања достојанства радника.

- За постојање одговорности насилника на раду потребно је да, поред основа, има и услов одговорности. Мора постојати намјера која се најчешће дефинише као намјера да су радње предузете с циљем узнемиравања радника - рекао је Митровић.

Он је навео да су се законом настојали набројати сви механизми заштите код послодавца и Агенције за мирно рјешавање радних спорова и судску заштиту, са јасним роковима.

- Закон се спроводи код послодавца. Поступак је хитан и затворен за јавност. Што се тиче судске заштите, има карактер радног спора што ће допринијети да се радници више оснаже да покрену механизам заштите - изјавио је Митровић.

Секретар Савеза синдиката Републике Српске за регију Добој Зоран Ђедовић каже да је приликом израде нацрта закона владала позитивна клима између Владе Српске, послодаваца и правног тима овог синдиката, али је изразио забринутост за примјену закона у пракси и његову контролу од надлежних служби.

- Каква је перспектива радника у колективу ако он мора доказивати да је узнемираван. Радници се жале синдикату, ми се жалимо на инспекторе, инспекторат се жали на законодавца. Законодавац изнад себе има Владу или политику - рекао је Ђедовић.

Народна скупштина Републике Српске је на сједници одржаној 11. фебруара донијела закључак у вези са упућивањем Нацрта закона о заштити од узнемиравања на раду у јавну расправу, која ће бити проведена до 16. марта.