latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:27 ⇒ 16:40 | Аутор: СРНА

Ситуација се погоршава, повећан број хоспитализованих (ВИДЕО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да се погоршава епидемиолошка ситуација у Српској, с обзиром на повећан број лица која долазе на болничко лијечење због вируса корона.
Ковид одјељење - Фото: РТРС
Ковид одјељењеФото: РТРС

Шеранић је упозорио да је потребно да се грађани придржавају епидемиолошких мјера, без обзира на то што су стигле вакцине.

Говорећи о вакцинама Спутњик, које су почетком седмице стигле у Републику Српску, Шеранић је рекао да још није добио информацију од веледрогерије да је од Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ запримила документ о контроли квалитета.

- Надам се да ће то бити данас или сутра, те чим добијемо тај документ улазимо у процес вакцинације приоритетних група, а то су здравствени радници који још нису вакцинисани, те запослени и корисници старачких домова - рекао је Шеранић.

Он је додао да ће, када се заврши вакцинација ових група, остатак вакцина бити усмјерен ка лицима са хроничним обољењима.

Шеранић је рекао да ће Министарство дати сагласност за набавку Фајзерових вакцина, јер је утврђено да су испуњена одређена техничка питања која је Фајзер имао, као и да одређени логистички захтјеви овог произвођача не представљају проблем за Републику Српску.

Према његовим ријечима, темпо набавке, односно допремања вакцина, дефинисаће и темпо вакцинације становништва.

Министар очекује да ће у марту бити проведена вакцинација вакцинама Спутњик, али да су добродошле и вакцине из Ковакс програма, које ће убрзати процес.

Говорећи о начину набавке вакцина у Републици Српској, Шеранић је истакао да је све било транспарентно, урађено у постојећим законским оквирима, као и да је Српска спремна да препоручи и другима начин набавке.