latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:34 | Аутор: СРНА

Кошарац: Убрзати процедуре увођења прелевмана и царинских стопа

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац позвао је надлежне институције у БиХ да у што краћем року доставе мишљења на предложену одлуку о увођењу прелевмана и царинских стопа на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса из ЕУ на период од двије године, како би се ова тачка могла наћи на наредној сједници Савјета министара.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Надлежне институције морају озбиљно приступити овом питању и у што краћем року доставити мишљења, да бисмо већ на наредној сједници Савјета министара могли размотрити увођење заштитних мјера. Успоравање овог процеса у директној је супротности са нашим настојањима да заштитимо домаће произвођаче, посебно у вријеме пандемије, која угрожава њихов егзистенцијални извор зараде - истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, неопходно је искористити постојеће механизме заштите домаће производње од нелојалне конкуренције извана, поштујући међународне уговоре које је БиХ потписала.

- Увођењем прелевмана и царинских стопа на увоз, излазимо у сусрет нашим пољопривредним произвођачима и омогућавамо им наставак и развој производње. Због тога ћу гласати за ову мјеру и очекујем да колеге из Савјета министара поступе на исти начин - поручио је он.

Кошарац наглашава да се, паралелно с тим, воде консултације са Европском комисијом о предложеним мјерама, што је обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању, те да је у току усклађивање техничких појединости, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

- Наш циљ је да адекватним политикама подстичемо развој домаћих пољопривредних капацитета. Увођење прелевмана и царинских стопа дио је сета мјера за заштиту и унапређење пољопривредне производње у Републици Српској и Федерацији БиХ. Истовремено, активно радимо на отварању нових тржишта за пласман домаћих производа, с намјером да тржишне вишкове сведемо на минимум - закључио је Кошарац.