latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:42 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Добит ХЕТ-а у 2020, изузетни резултати у 2021.

Хидроелектране на Требишњици оствариле су у лани добит од 120.465 КМ, а од почетка ове године биљеже изузетне пословне резултате, за које се очекује да ће се наставити, изјавио је Срни директор тог предузећа Гордан Мишељић.
ХЕТ - Фото: РТРС
ХЕТФото: РТРС

- Упркос свим отежавајућим околностима, предузеће је позитивно пословало у прошлој години - рекао је Мишељић.

Он је нагласио да је 2020. била година вируса корона, због чега је дошло до пада цијена струје на берзама и било тешко посебно када је ријеч о продаји електричне енергије ван граница Републике Српске, а била је то и хидролошки изузетно сушна година.

Мишељић је подсјетио да је, због прошлогодишње хаварије у Хидроелектрани Плат у Дубровнику, то постројење тек крајем фебруара поново почело да ради.

Он је навео да су приходи предузећа у прошлој години износили 53.424.000 КМ, док су расходи били 53.304.000 КМ.

Мишељић је истакао да од почетка ове године ХЕТ има веома добру производњу од 295,5 гигават-часова електричне енергије, првенствено захваљујући доброј хидролошкој ситуацији, као и погонској спремности агрегата.

- Само у фебруару је произведено чак 177 гигават-часова струје. Чак и да више не буде кише у овој години, ХЕТ би са садашњом количином воде у Билећком језеру остварио 80 одсто планиране производње - указао је Мишељић.

Он је навео да кота Билећког језера сада износи 398 метара, што је за око 10 метара више од плана за овај период године.

У фебруару је, како каже, у сливу ријеке Требишњице пало око 230 литара кише по метру квадратном, а метеоролози током марта најављују и до 200 литара по метру квадратном.

Мишељић је изразио очекивање да ће се добри производни резултати наставити и током наредна два мјесеца, те истакао да сви објекти који су у саставу ХЕТ-а производе електричну енергију.

- Због тога се очекују и добри приходи, као и да ће бити завршени пројекти тог предузећа - рекао је Мишељић и додао да је ХЕТ већ исплатио око 1,5 милион КМ за експропријацију земљишта за изградњу ХЕ Дабар.