latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:02 ⇒ 14:14 | Аутор: СРНА

Школа из Добоја освојила 50.000 евра

Основна школа "Вук Стефановић Караџић" из Добоја освојила је пројектом "Промоција физичке активности код дјеце са посебним потребама" прво мјесто и новчану награду од 50.000 евра, на конкурсу који је у категорији "Здрави животни стилови" /Healthy Lifestyles/ расписала Европска комисија.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Директор школе Љубиша Благојевић рекао је да је проглашење побједника организовано јуче на онлајн годишњој скупштини Европске комисије.

- Новчана средства биће усмјерена за уређење инклузивног игралишта, опремање мини-сале за потребе наставе физичког васпитања ученицима са посебним потребама, као и ангажовање едукатора за оспособљавање наставника у раду са таквом дјецом - рекао је Благојевић.

Он је навео да у редовној настави школу похађа 37 ученика са потешкоћама у развоју, од којих пет користи инвалидска колица.

Благојевић је рекао да је пројектом предвиђено и организовање спортских такмичарских активности за дјецу са посебним потребама, с циљем мотивисања да се и друге локалне заједнице пројектно ангажују.

Према његовим ријечима, уређење инклузивног игралишта је дио активности које ова школа планира да реализује на побољшању наставног процеса и рада, а уједно и уређењу школског простора.

Координаторка пројекта Милена Јанковић рекла је да је на конкурсу учествовало 60 школа из 32 земље, махом чланице ЕУ.

- У јануару нам је јављено да смо ушли у ужи избор, а награда је саопштена јуче на годишњој конфернцији коју организује Европска комисија, на коју смо позвани као учесници и говорници - изјавила је Јанковићева, која је и наставник Енглеског језика.

Ученик седмог разреда Мирослав Митровић, који као помагало користи колица, рекао је да ће нове справе олакшати часове физичког васпитања.