latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:04 ⇒ 19:02 | Аутор: sputniknews.com

Астра Зенека размишља о тужби против БиХ због изјаве Турковићеве

Произвођач вакцине Астра Зенека размишља да тужи Босну и Херцеговину због изјаве министарке спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић да је та вакцина за сиромашне, да је лошијег квалитета, јефтина и доступна.
Бисера Турковић (Фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Бисера Турковић (Фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Алмир Бадњевић, директор Верлаба, изјавио је да, према његовим сазнањима, менаџмент Астра Зенеке размишља о тужби против БиХ због изјаве Турковићеве.

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је јуче у Сарајеву донацију од 10.000 доза Астра Зенеке за потребе само ФБиХ. 

Турковићева је тим поводом омаловажила донацију и вакцине тврдећи да оне нису одобрене за земље ЕУ и да су намијењене сиромашним земљама.

Она је изразила резерву због тога што се та вакцина производи и у Индији, али и да је, како је рекла, та вакцина лако доступна на тржишту и да је и БиХ могла да је набави.

- Биће добро ако избјегнемо тужбу против БиХ. Добио сам информације од менаџмента Астра Зенеке да због изјава наших званичника да им је вакцина намијењена за сиромашне земље могу да повуку и тужбу против БиХ - рекао је Бадњевић.

Бадњевић је рекао да Европска агенција за лијекове и медицинска средства тренутно ради на одобравању коришћења ове вакцине у ЕУ.

- Та вакцина се у Индији ради по лиценци Астра Зенеке, тако да вјерујем да ће она врло брзо бити одобрена и у ЕУ, у Великој Британији је већ одобрена и у Канади - рекао је Бадњевић, пренио је Танјуг.