latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:18 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

За енергетску ефикасност приједорске болнице пет милиона КМ

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић најавила је данас да ће у пројекат енергетске ефикасности болнице "Доктор Младен Стојановић" Приједор бити уложено близу пет милиона КМ.
Сребренка Голић у Приједору - Фото: РТРС
Сребренка Голић у ПриједоруФото: РТРС

- Око четири милиона марака коштаће енергетско опремање централног блока и милион марака измјештање и изградња нове котловнице - рекла је Голићева новинарима у Приједору након састанка са градоначелником Приједора Далибором Павловићем и министром комуникација и транспорта у Савјету министара Војином Митровићем.

Према њеним ријечима, почетак реализације пројекта зависи од епидемиолошких мјера.

Она је подсјетила да је Влада Републике Српске путем овог министарства већ улагала у пројекте енергетске ефикасности у Приједору и то у пословну зграду Националног парка "Козара" и по 550.000 КМ за гимназију и за зграду психијатрије, која се налази поред централне зграде болнице.

Голићева је најавила да ће Влада Републике Српске пренијети без накнаде на град земљиште за развој нове индустријске зоне у насељу Горња Орловача како би Приједор кренуо у нове инвестиције.

Она је рекла да потенцијални инострани инвеститори свакодневно долазе градоначелнику, јер желе да граде неке пословне објекте и запошљавају.

Говорећи о ауто-путу Бањалука-Приједор, она је навела да је то жила куцавица привредног и економског развоја, да су проведене двије јавне расправе да би се изнашла најбоља рјешења и да је траса повећана за километар и по у односу на првобитно планирану.

Она истиче да је разлог за то смањење броја објеката за рушење и свео би се на четири стамбена објекта, 12 помоћних и један је већ срушен, од укупно 90 на подручју Приједора.

- Мања одступања која не ремете дужину ауто-пута могу се технички кориговати са носиоцем израде - рекла је Голићева.

Она је за понедјељак најавила састанак на којем ће се размотрити техничко рјешење, будући да је на план парцелације овог ауто-пута стављена заштита виталног националног интереса.

Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић изјавио је данас да је добио дописе за трасу ауто-пута у којима се изражава негодовање и незадовољство планом парцелације.

- Данашње рјешење практично је превазишло све то проблеме - рекао је Митровић и додао да је број објеката предвиђених за уклањање занемарив у односу на стратешки пројекат.

Он је нагласио да ће свима којима имовина буде експроприсана бити надокнађена штета, да нико неће бити оштећен и да ће то бити сигурно на задовољство људи.

- Разговарали смо и о жељезничком саобраћају и повезивању пруге Бањалука – Приједор и иницијативи за повезивањем жељезнице даље са Бихаћем и реконструкцији пруге од Бихаћа ка Сплиту, такозване Унске пруге и на томе ћемо сигурно радити - додао је Митровић.

Он је најавио да ће покренути иницијативу да се ријеше питања безбједности саобраћаја на два пружна прелаза у Приједору и најавио је отварање граничног прелаза Нови Град да се привремено омогући теретни саобраћај према Хрватској.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић рекао је да је од Министарства добио информације да су у највећем дијелу ријешени проблеми у вези са трасом ауто-пута Бањалука – Приједор.

- Са терена сам добио информацију да је остала спорна још једна дионица ауто-пута дужине око 100 метара, гдје је, према наводима грађана, ауто-пут превише близу кућа. Договорили смо да је реално могуће помјерити тај дио, чиме сматрамо да ће бити ријешен и тај проблем - додао је Павловић и најавио да ће посјетити грађане на терену и образложити рјешење.

Градоначелник и министри посјетили су приједорску болницу.