latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:22 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Вишковић: Вакцинација једини ефикасан начин спречавања ширења вируса

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић разговарао је данас у Бањалуци са амбасадорком Савезне Њемачке у БиХ Маргрет Убер.
Вишковић-Убер - Фото: РТРС
Вишковић-УберФото: РТРС

На састанку је разговарано о пандемији вируса корона, мјерама и активностима које су се предузимале на почетку епидемије с циљем заштите здравља становништва, као и о тренутним активностима које се проводе по питању обезбјеђивања вакцине против ковида 19, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Саговорници су истакли да је вакцинација, у моменту када се цијели свијет суочава са пандемијом вируса корона, једини ефикасан начин спречавања ширења вируса, нагласивши да се многе земље суочавају и настоје превазићи проблеме који су тренутно присутни по питању набавке вакцине против вируса корона.

Вишковић је истакао да је Република Српска, од првог регистрованог случаја вируса корона, успјела да сваком грађанину обезбиједи квалитетну здравствену заштиту, као и опрему за здравствени сектор, и да сада, након годину, пожртвовано ради да грађанима Српске обезбиједи вакцину у циљу заштите здравља становништва.

Он је истакао да је у Републици Српској започела вакцинација здравствених радника и приоритетних група према плану вакцинације, извршивши наду да ће уговорене количине од 800.000 доза вакцине против ковида 19 бити испоручене.

Вишковић и Уберерова разговарали су и о штетним посљедицама вируса корона на стање у привреди, истичући да мјере затварања које су у Републици Српској биле на почетку пандемије, а које су и даље присутне у Њемачкој, остављају негативне посљедице на функционисање привредне активности, посебно у области малог и средњег предузетништва.

Вишковић је захвалио се амбасадорки Њемачке на донацији заштитне медицинске опреме Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

На састанку је истакнут значај добре и корисне сарадње са њемачком организацијом за међународну сарадњу - ГИЗ, која са одређеним агенцијама и министарствима у Републици Српској проводи и реализује пројекте у различитим областима, наведено је у саопштењу.