latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:41 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Данас изручење Елеза у БиХ

Србија би данас требало да изручи Дарка Елеза БиХ, потврдила је главни тужилац БиХ Гордана Тадић на сједници Високог судског и тужилачког савјета БиХ.
Дарко Елез - Фото: РТРС
Дарко ЕлезФото: РТРС

Апелациони суд у Београду је половином фебруара правоснажно одлучио да су испуњени услови за изручење Елеза БиХ, која га тражи због низа кривичних дјела организованог криминала.

из јануара, којим је утврђено да су испуњени услови за његово изручење због низа тешких кривичних дјела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Тим рјешењем је одбијен дио молбе БиХ за изручење Елеза поводом другог низа кривичних дјела извршених од 2005. до 2009. године, јер тада није био на снази Уговор о изручењу између Србије и БиХ.

Елез се налази у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду, гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Медији га у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука.

БиХ тражи изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније, након хапшења Елеза у Београду, да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.