latinica  ћирилица
03/03/2021 |  16:48 | Аутор: СРНА

Селаковић: Снажно сузбити амбиције на стварању "велике Албаније"

Београд очекује снажно и недвосмислено дјеловање партнера на сузбијању амбиције власти у Приштини и Тирани о стварању "велике Албаније", изјавио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић у обраћању Одбору за ЕУ њемачког Бундестага.
Никола Селаковић -
Никола Селаковић

Селаковић је упозорио да забрињавају све бројније активности које синхронизовано и отворено спроводе власти у Приштини и Тирани на реализацији ове идеје.

- То је пријетња не само за Србију, већ и за стабилност читавог региона. Неопходно је да сви заједно схватимо озбиљност и дугорочност пријетње којој је наш регион изложен од промотера пројекта "велике Албаније" - рекао је Селаковић, који је започео званичну посјету Берлину.

Он је истакао да Србија, чији је спољнополитички приоритет пуноправно чланство у ЕУ, остаје посвећена дијалогу са Приштином под окриљем Уније, али да је проблем у овом процесу недостатак повјерења.

Селаковић је рекао да резултат дијалога са Приштином треба да буде компромисно, одрживо рјешење, прихватљиво за обје стране и у интересу свих - и Срба и Албанаца.

Он је навео да ће Србија инсистирати да Приштина испуни своје обавезе и да се формира Заједница српских општина, јер то значи бољи и безбједнији живот за Србе на простору Космета, као и да ће настоји да очува и своје православно културно насљеђе, које је од немјерљивог значаја за цијело хришћанство.

Селаковић је указао да је питање Косова и Метохије тема од највећег значаја, не само за Србију, већ и за очување мира и стабилности цијелог региона, пренио је РТС.

Он је додао да је пуноправно чланство у ЕУ један од кључних спољнополитичких приоритета и стратешки циљ свих влада Србије у протеклих 20 година, укључујући и актуелну.

- Наш став је јасан - желимо пуноправно чланство у Унији и потребна нам је ваша помоћ како бисмо окончали и убрзали процес приступања - нагласио је Селаковић.