latinica  ћирилица
03/03/2021 |  16:51 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Кулинарске едукације за особе са Дауновим синдромом

Даун синдром центар Бањалука у сарадњи са Центром за очување традиције и сарадње из Москве покреће кулинарске едукације за особе са Дауновим синдромом.
Даун синдром - Фото: РТРС
Даун синдромФото: РТРС

Едукације и кулинарско оспособљавање држаће кулинарски експерт Центра за очување и традицију и члана Сибирске гилдије кувара из Москве, шеф кувара Сергеј Рахманин, саопштено је из Даун синдром центра.

Он ће едуковати особе са Дауновим синдромом из Даун синдром центра Бањалука, показивати и причати о традицији печења палачинака у Русији, говориће о црвеним палачинкама, риби, кавијару, гљивама и другим традиционалним јелима руске кухиње.

Направиће палачинке и сервираће их на руски начин.

Кувари из ДСЦ БЛ ће на тој радионици представити обичаје из Републике Српске везане за Васкршњи пост и презентоваће начин справљања "хељдопите" по традиционалним рецептурама.

Кувари из ДСЦ БЛ у Москви су освојили 1. мјесто на Међународном гастрономском фестивалу "Москва 2021". Први пут од постојања овог фестивала појавиле су се особе са сметњама у развоју, тј. шест кувара из ДСЦ - наводе из Центра.

Даун синдром центар и Зоран Јелић добили су признања од Владе Града Москва за спровођење социјалне рехабилитације и интегрисања особа са Даун синдромом.

За сву организацију и учешће ДСЦ БЛ на Међународном фестивалу заслужни су из Представништва Републике Српскеу Москви, а највише савјетник шефа Представништва Блинова Ала Алексеевна која је посредовала на сарадњи ДСЦ БЛ и Даунсајд Ап, највеће фондације у Русији за ДС особе.

Ово су несвакидашњи догађаји за особе са ДС и њихове породице, којима се омогућава особама са ДС да искажу потенцијал, тиме ојачају самопуздање које им је потребно у борби против стигме и дискриминације и њиховог настојањ да се укључују у све друштвене сфере друштва као њихови равноправни чланови

На онлајн едукативним куварским радионицам биће присутни студенти русисти са бањалучког Универзитета.