latinica  ћирилица
03/03/2021 |  17:16 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Запад се и даље држи Черчилове "Гвоздене завјесе"

Поглед Запада на Русију и даље се претежно држи говора Винстона Черчила "Гвоздена завјеса", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
Дмитриј Песков - Фото: Beta/AP
Дмитриј ПесковФото: Beta/AP

Према његовим ријечима, чувени Черчилов говор од 5. марта 1946. године представљао је важну прекретницу и то "никада не треба заборавити".

Песков је рекао да је тај говор, заједно са чланком "Лонг телеграм" америчког дипломате Џорџа Кенана за магазин "Форин аферс" 1947. године, обликовао ставове многих западних земаља према Совјетском Савезу и Русији.

- Велики дио ове перспективе остао је непромијењен и, у многим аспектима, нажалост, чак је дорађен конфронтацијским призвуком. Стога то свакако морамо имати на уму - истакао је Песков, пренио је ТАСС.

Он је истакао да су механизми конфронтације, попут НАТО, наставили да постоје.

- Они функционишу и они су и даље ту. Они су створени за озбиљна непријатељства, а не за мирољубиву сарадњу. Ове институције настављају да раде против нас, приморавајући нас да будемо у приправности и предузимамо све неопходне мјере да заштитимо нашу земљу - истакао је Песков.

Тадашњи британски премијер и лидер парламентарне опозиције Винстон Черчил одржао је говор 5. марта 1946. године на колеџу Вестминстер, у граду Фултон, у америчкој држави Мизури, у којем је изнио идеју о стварању англоамеричког савеза који ће се супротставити међународном комунистичком покрету на челу са совјетском Русијом.

Сматра се да је тај говор означио почетак хладног рата, подсјећа ТАСС.