latinica  ћирилица
03/03/2021 |  18:36 ⇒ 21:22 | Аутор: СРНА

Дарко Елез изручен БиХ

Дарко Елез изручен је БиХ из Србије гдје је ухапшен у децембру прошле године.
Дарко Елез изручен је БиХ из Србије - Фото: СРНА
Дарко Елез изручен је БиХ из СрбијеФото: СРНА

Уз велике мјере обезбјеђења и велики број полицајаца који су распоређени на Аеродрому Сарајево и дуж међуентитетске линије Елез је око 18.30 часова хеликоптером допремљен на Аеродром Сарајево.

На Аеродром су слетјела два хеликоптера МУП-а Србије, одакле би Елез требало да буде превезен у Тужилаштво БиХ.

Душко Томић, Елезов адвокат, рекао је Срни да ће његов клијент по изручењу бити саслушан у Тужилаштву у присуству свог браниоца.

Он је навео да би сутра у поподневним часовима Елез требало да се изјасни о кривици.

Суд БиХ је на својој страници објавио да је рочиште Дарку Елезу у 9.00 часова у предмету за организовани криминал.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић подсјетила је да је против Елеза подигнута оптужница и да је ријеч о предмету који се односи на организовани криминал, те да спада у веома значајну регионалну сарадња са Србијом.

На питање која ће бити Елезова прва станица након испоруке БиХ, Тадићева је рекла да за сада не може о томе говорити.

- Видјећемо, да унапријед не говорим - рекла је она.

БиХ тражила је изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред овдашњим судом због кривичног дјела организованог криминала.

Елез је био у екстрадиционом притвору од хапшења у децембру у Београду, гдје живи и ради дужи низ година, након што је у Србији издржао казну од девет година затвора, на коју је био осуђен као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дјела.

Апелациони суд у Београду је половином фебруара правоснажно одлучио да су испуњени услови за изручење Елеза БиХ, која га тражи због низа кривичних дјела организованог криминала из јануара, којим је утврђено да су испуњени услови за његово изручење због низа тешких кривичних дјела организованог криминала извршених 2015, 2017, 2018. и 2019. године.

Тужилаштво БиХ саопштило је раније, након хапшења Елеза у Београду, да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као "Лутка", као и ради истраге коју заједно спроводи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дјела почињена на подручју Источног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена методама мафијашких ликвидација 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дјела на штету оштећених лица са подручја Источног Сарајева и БиХ.

Медији га у Србији помињу као сарадника недавно ухапшеног Вељка Беливука.