latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:17 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Вучић: Подржавамо напоре Лајчака да се до рјешења дође без ултиматума (ВИДЕО)

У Београду је одржан састанак предсједника Србије Александра Вучића са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Александар Вучић и Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg) -
Александар Вучић и Мирослав Лајчак (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg)

Након састанка Вучић је истакао да је Србија посвећена дијалогу са Приштином и спремна за наставак дијалога у сваком тренутку, кад год буде позвана у Брисел.

Србија, каже, подржава напоре и намјере Лајчака да се политиком компромиса дође до рјешења без ултиматума и наметаних рјешења.

- Србија у доброј вјери учествује у разговорима и преговорима у жељи да постоји разумијевање за њене државне и националне интересе, а не само интересе Албанаца.Никоме све, а свакоме довољно - истиче Вучић.

Он је нагласио да је Србија све обавезе испунила и да ће инсистирати на потпуном спровођењу споразума из Брисела, што значи формирање Заједнице српских општина /ЗСО/ и свега онога што није испуњено, а требало је још од 2013. године.

Вучић је рекао да се Албанци варају ако мисле да ће им Вашингтон омогућити брзо рјешење и ако мисле да ће "нечија батина да им створи државу, јер то је рачун без крчмара".

- Ако мисле да је могуће да ће неко узети чекић и ударити Србију у главу, и рећи нам да морамо да признамо Kосово - то се неће десити - категоричан је Вучић.

Лајчак је рекао је да је дијалог кључан за обје стране. 

- Дијалог је кључан за обје стране на европском путу. Чланице ЕУ очекују да обје стране имплементирају све договорено у посљедњих десет година - рекао је Лајчак.

Он је истакао да је овакву поруку претходно пренио приштинским званичницима.

Што се тиче односа ЕУ и САД, Лајчак је рекао да се враћају блиској сарадњи, те да планира заједнички долазак са америчким званичником Метју Палмером, који сада није могао да дође због пандемије.

- Након моје посјете Приштини, могу да кажем да постоји увјерење да је дијалог од кључног значаја. Драго ми је да је Вучић исказао вољу да дође у Брисел кад год буде требало - рекао је Лајчак.