latinica  ћирилица
03/03/2021 |  20:36 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Додик хтио укључити Џаферовића и Комшића у набавку "спутњика"

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да се Република Српска окренула и договору са Русијом за набавку вакцине "спутњик" и да је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик хтио да у ту набавку укључи и друга два члана Предсједништва, али да није добио одговор.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Бурсаћева је навела навела да тренутно нема никога ко би могао бити проглашен одговорним због тога што на нивоу БиХ није набављена вакцина против вируса корона.

- У Републици Српској почела је иницијална вакцинација здравствених радника, активности се одвијају и даље - рекла је Бурсаћева и додала да је у постојећем законском оквиру у Српској дозвољено и могуће законито набављати вакцине.

Према њеним ријечима, не постоји ништа што спречава и Федерацију БиХ /ФБиХ/ да приступи преговарачком поступку за набавку вакцина.

- Мале земље су преварене у овом тренутку. Повјеровале су у међународну солидарност и функционалност механизама попут "Ковакса". Ми смо задржали неки здравствени систем који је социјално оријентисан, заснован на солидарности - рекла је Бурсаћева за Н1.

Она је указала на чињеницу да је вакцина роба и да су се велики произвођачи, трговци, очито почели тржишно оријентисати, а не солидарисати.

Према њеним ријечима, БиХ је на нивоу Савјета министара и преговорима који су вођени испоштовала све, а очито је да су се произвођачи усмјерили на неке друге купце који су могли више да плате.

Говорећи о руској вакцини, Бурсаћева је навела да неки политички субјекти некада више слушају шаптаче око кругова и амбасада, а не провјере.

- За нас који долазимо из медицине, имате научни часопис "Лансет". Када је он објавио позитивно мишљење о "спутњику", то је за нас нешто о чему се даље не преговара - рекла је Бурсаћева.

Бурсаћева је као прешокантну оцијенила изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић након што је предсједник Србије Александар Вучић донирао вакцине "АстраЗенека" БиХ.

- Тако малициозно говорити о "Астра Зенека" вакцини и зашто неко од нас мисли да је значајнији од становника Индије, Кине или афричких земаља? Лоше особине се исказале - истакла је Бурсаћева.

Он је оцијенила да је Вучић показао да је Србија земља која има државничку традицију, а за његов гест је рекла да је гест крајње добре намјере према сусједној земљи.